‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCristina Brumă - ziua muncește la benzinărie, seara are grijă de albine: Vreau fiica...

Cristina Brumă – ziua muncește la benzinărie, seara are grijă de albine: Vreau fiica să se mândrească cu mine

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cristina Brumă din satul Hristici, raionul Soroca spune că e mama a doi copii – fiica Daria și… afacerea cu albine.

Aleargă între două locuri de muncă, ziua este vânzătoare la benzinărie, iar seara, când ajunge acasă, își îmbracă haina de apicultoare.

Și-a început afacerea modest, cu patru stupi de albine, în urmă cu patru ani. A primit zeci de înțepături, a suferit și pierderi, dar, până la urmă, a reușit să le îmblânzească.

‹ adv ›

Astăzi, în grădina din fața casei, are o prisacă de 300 de familii de albine.

„Am rude care fac apicultură. Ei și-au transmis această ocupație din generație în generație, e o dinastie întreagă, sunt la a patra generație deja. Văzând albinele, am ajuns să le îndrăgesc și eu. Vara mergeam la ei când scoteau mierea. Vedeam tot procesul și îmi părea interesant. Atunci mi-a venit ideea să-l rog pe cumătru să mă ajute, să încerc și eu”.

De mare ajutor îi sunt părinții, care intervin atunci când este nevoie pentru a face anumite lucrări.

„Mama și cu tata mă ajută. Cel mai mult în prisacă tata lucrează. Când este nevoie, mama stă cu fetița și eu mai fac lucru prin prisacă. Plus că eu mai am un serviciu și trebuie să reușesc și acolo”.

Astfel, tânăra a reușit să-l învețe și pe tatăl ei să îngrijească de albine.

„Multă informație am căutat accesând internetul. Apoi am făcut cursuri de apicultură când eram la Chișinău. Dar, în general, când ceva nu știam, îl sunam pe cumătru și îl rugam să mă ajute. Îl tot întrebam și el îmi răspundea și-mi explica tot ce era de explicat”.

‹ adv ›

A depus mult efort pentru a obține subvenții și a-și dezvolta afacerea.

„Am lucrat la un schimb valutar timp de doi ani. În timp ce lucram acolo, am început să adun acte pentru a obține subvenții în avans. Noaptea ieșeam de la lucru, din schimbul de noapte și veneam acasă. Am depus dosarul în luna octombrie 2019 și răspunsul l-am primit în luna aprilie, 2021. Atunci am fost anunțată că am câștigat proiectul. A durat până am înțeles toate regulile și să îndeplinesc toate condițiile”.

Fiind nevoiți să arendeze teren pentru a obține subvenții și amplasând stupii pe acesta, a avut de suportat pierderi din cauza faptului că le furau stupii.

Cantitatea de miere pe care o recoltează o vinde la borcan, astfel că a reușit să-și dezvolte propria rețea de clienți.

‹ adv ›

Suma totală pe care a investit-o și urmează să o cheltuie pentru afacerea în apicultură este de aproximativ 50 de mii de euro – pentru achiziția celor circa 300 de stupi, dar și utilajul necesar. O bună parte din bani îi va recupera datorită subvențiilor, iar restul i-a obținut accesând credite.

„Am luat credit. Și banii i-am investit pe toți în prisacă. Anul acesta observăm deja profit. Am stupi care îi țin pentru miere, dar am stupi care îi despart pe bază de familii. Dacă timpul nu o să fie favorabil, eu miere nu o să strâng. Dar o să-mi permit să vând familii, pentru că le înmulțesc. De exemplu – am făcut 20 de familii, asta înseamnă 20 de pachete. Știu că cu acești bani pe care îi voi obține trebuie să achit creditul, aceasta e realitatea. Dar nu mă întristez, pentru că începuturile nu sunt ușoare”.

Cristina spune că cel mai mult mulțumește părinților pentru ajutor.

„Părinții mă ajută foarte mult, nici nu pot să vă redau. Când am început afacerea, am rămas și însărcinată. Cu tatăl Dariei am avut neînțelegeri. Nu a fost să fie și eu am ales să fiu singură și ne-am despărțit. Nu prea aveam puteri, nu reușeam, părinții foarte mult m-au ajutat. Eu de multe ori îi spun mamei: „eu nu știu dacă o să vină vreodată momentul acela ca să te pot ajuta atât de mult, precum o faci tu”.

În ciuda greutăților, antreprenoarea spune că nu regretă niciun minut că a lansat o asemenea afacere.

„Eu mereu am avut un caracter puternic. Și nu am permis la nimeni să mă manipuleze, să trăiesc așa cum vrea cineva. Eu știu ce vreau de la viață. Și sunt convinsă că nu poți să trăiești așa pe pământ, numai că ai trăit. Vreau să fac ceva ca fetița mea, când va crește mare, să zică că se mândrește cu mama ei”.

Datorită albinelor i-a dispărut dorința de a pleca peste hotare.

„Cui să las familiile de albine? Acum are ce să mă țină acasă. Eu mă uit la dânsele și îmi creează impresia că ele se bucură de fiecare clipă pe care o trăiesc. Ele nu au așa multe zile de trăit, cum noi. E destul să apară o singură rază de soare și gata, sunt afară, se aude zumzetul lor. Albinele prețuiesc fiecare clipă. Și pot să spun că este ceva frumos și plăcut să lucrezi cu ele”.

Apicultoarea recomandă tuturor care doresc să lanseze afaceri să aibă încredere în propriile forțe.

„Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, o vei face. Mă conduc după propria persoană și experiență, dacă am vrut să obțin lucrul acesta, am reușit. Am trecut prin greutăți, dar am un rezultat bun. Și sunt mândră de ceea ce am reușit. Dacă vei stai și aștepta, nimeni nu îți va oferi nimic. Îi îndemn pe toți să aibă încredere și să meargă înainte”.

Cristina Brumă a fost aleasă recent, în calitate de președinte al organizației teritoriale de tineri FARM de la Soroca. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›