Republica Moldova, alături de Grecia, Armenia și Georgia, și-a propus să modernizeze companiile asociate cu cultivarea și promovarea plantelor medicinale și aromatice, pentru a contribui la sporirea oportunităților comerciale transfrontaliere ale întreprinderilor din țările bazinului Mării Negre, se arată într-un comunicat publicat de ODIMM.
Cele patru țări sunt partenere în cadrul proiectului european „HEGO – plante pentru creștere economică”, implementat în cadrul Programului Operațional Comun în Bazinul Mării Negre 2014 – 2020.
Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în calitate de partener de implementare a proiectului în Republica Moldova, a organizat primul eveniment național de diseminare a acestei inițiative transfrontaliere.
Potrivit Iuliei Costin, director general ODIMM, Republica Moldova are un șir de avantaje pentru dezvoltarea acestei industrii.
Managerul proiectului, Tassos Livadios, reprezentantul Asociației de Dezvoltare, Halkidiki (Grecia), a subliniat faptul că, în prezent, la nivel global utilizarea tradițională și inovatoare a plantelor cu valoare comercială adăugată reprezintă o cerere în creștere și relevă noi oportunități de afaceri în domeniu.
Republica Moldova, datorită condițiilor climaterice și de mediu favorabile, florei bogate, reprezintă un areal important pentru domeniul culturilor eterice.
Potrivit datelor din Raportul Național cu privire la diversitatea biologică, în anul 2019, cultivarea plantelor medicinale și aromatice a ocupat în ţara noastră o suprafață de cca 3,5 mii de ha.
În prezent, în Moldova sunt înregistrați peste 50 de fermieri producători de plante aromatice și medicinale, inclusiv de lavandă și salvie, care sunt utilizate pe piața locală, precum și exportate către întreprinderi de peste hotare.
Comentarii