Încetarea arendei terenurilor agricole are loc odată cu expirarea termenului pentru care a fost stabilită, sau înainte de termen, în conformitate cu legea sau contractul.
Termenul arendei terenurilor agricole se stabilește de către părțile contractante, dar nu va fi mai mic de 1 an și mai mare de 30 de ani.
Amintim că, arenda terenurilor agricole încheiată pe un termen mai mare de 5 ani trebuie notată în registrul bunurilor imobile, iar arenda terenurilor agricole încheiată pe un termen de până la 5 ani inclusiv se înregistrează la primăria localității în a cărei rază teritorială se află terenurile.
La darea în arendă a terenurilor agricole în scopul plantării unor plantații multianuale, termenul arendei va fi de cel puțin 25 de ani, dacă în contract nu este prevăzut un alt termen.
Mai multe detalii despre arendarea terenurilor agricole găsiți pe acest link.
Afară de alte cazuri prevăzute de lege sau contract, arendatorul are dreptul de a declara rezoluțiunea arendei dacă arendașul:
*Rezoluțiune – desființare a unui contract cu executare imediată pentru neexecutarea uneia dintre obligațiile stabilite.
*Arendator – persoană care dă în arendă terenul; Arendaș – persoană care ia în arendă.
- nu a notat arenda în registrul bunurilor imobile sau, după caz, nu a înregistrat contractul în registrul contractelor de arendă în termenul prevăzut la art. 1293 alin. (5);
- refuză fără justificare să ia în arendă bunurile agricole stipulate în contract;
- a înrăutățit starea bunurilor astfel, încât nu poate fi restabilită până la expirarea termenului arendei.
Arendașul are dreptul să declare rezoluțiunea arendei în cazul în care:
- arendatorul refuză să dea în arendă bunurile stipulate în contract, nu le-a transmis la timp ori face imposibilă exploatarea bunurilor arendate, cu excepția cazului în care aceste împrejurări sunt imputabile arendașului;
- bunurile arendate au ajuns într-o stare inutilizabilă din cauza unor evenimente în afara controlului său.
Dacă rezoluțiunea arendei unui teren agricol are loc până la încheierea anului agricol, arendatorul este obligat să plătească arendașului valoarea fructelor care, deși încă neseparate, vor putea fi separate înainte de sfârșitul anului în condițiile unei gospodăriri normale. La compensarea valorii fructelor se iau în calcul și datoriile părților la momentul rezoluțiunii arendei.
Citește aici despre Rolul fâșiilor de protecție pentru culturile agricole.
Prelungirea contractului de arendă a terenurilor agricole
Contractul de arendă poate fi prelungit cu acordul comun al arendașului și arendatorului.
În cazul în care contractul nu prevede altfel, partea care intenționează să nu prelungească contractul de arendă este obligată să avizeze cealaltă parte cu cel puțin 3 luni înainte de expirarea termenului contractului.
În cazul în care termenul arendei expiră, iar arendatorul nu cere să i se predea bunurile arendate și arendașul continuă exploatarea acestora, contractul de arendă se consideră prelungit pentru un an agricol.
Află aici mai multe despre Eroziunea solului – cauze și metode de reducere.