‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCălin Harti: Îmi doresc, consumatorii să aleagă conștient ambalajele ecologice

Călin Harti: Îmi doresc, consumatorii să aleagă conștient ambalajele ecologice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din 2013, Călin Harti a inițiat și dezvoltă o afacere prietenoasă mediului, producând ambalaje din carton și hârtie pentru o gamă variată de produse.

Despre cum e să dezvolți o afacere eco într-o țară în care grija față de mediu nu este pe primul plan, am discutat cu fondatorul companiei MoldPack, din orașul Sângera, mun. Chișinău.

Călin, povestește-ne cum ai început. Ce te-a motivat să inițiezi o afacere ecologică?

Ideea a venit de la părinți și de la conștientizarea faptului că lăsăm prea multe deșeuri după noi. Ambalajele din carton sau hârtie se descompun rapid, astfel impactul asupra mediului este minim.

‹ adv ›

Am început să produc cutii de carton încă de pe băncile universității. Tatăl meu se ocupa de producerea conservelor, pe care le ambala în cutii produse la compania proprie. Astfel, primul ultilaj pe care l-am utilizat, a fost cel rămas de la părinți. Iar primele cutii produse erau pentru mere și conserve.

Ambalaje din hârtie și carton. FOTO: arhiva personală

Cum s-a întâmplat că de la cutii pentru mere ați ajuns să produceți ambalaje pentru cele mai diverse produse?

Într-adevăr, la momentul actual, colaborăm și producem ambalaje pentru companii mari și mici din diferite domenii, ca: agricultură, panificație, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte.

Inspirația vine de la clienții noștri. Spre exemplu, fiind la început de cale, cineva din cunoscuți mi-a spus că nu găsește pungi din hârtie și de ce nu aș încerca sa le produc.

‹ adv ›

La fel, în urma solicitării clienților, am început să producem și caserole pentru pomușoare.

Caserole din carton pentru pomușoare.

Ce impedimente ai avut în cale și cum ai reușit să le depășești?

Am întâlnit greutăți de ordin financiar. Investițiile pentru fiecare produs nou erau destul de mari, de aceea am aplicat la mai multe granturi, de unde am obținut finanțare pentru dezvoltare.

O altă provocare pentru noi a fost lipsa clienților. Eu fiind încrezut că producem ceva deosebit, aveam impresia că clienții vor sta în rând, dar nu a fost chiar așa.

‹ adv ›

Cum reușești sa atragi cumpărătorii, în situația când ambalajul de plastic prevalează și este mult mai ieftin?

Punctul nostru forte este că producem ambalaje biodegradabile, moderne, estetice și calitative. De asemenea, încercăm să promovăm producătorii cu care colaborăm, creându-le ambalaje personalizate.

Recent, am angajat un designer grafic, care ne ajută să aranjăm frumos și să le tipărim marca pe ambalaj. Astfel, încercăm să îi motivăm încă o dată, să aleagă produsele noastre.

Ambalaj personalizat din carton

Scumpirile din ultima perioada, vor afecta prețurile produselor voastre?

Într-adevăr, cartonul s-a scumpit cu aproximativ 50%, dar ca să motivăm clienții noștri, menținem prețul produselor noastre la nivelul anului trecut. La moment, prețul unei caserole de carton este practic același cu a celor de plastic.

Mai multe tipuri de ambalaje din plastic au fost interzise spre utilizare și comercializare începând cu 1 ianuarie 2021. Crezi că legislația ar putea stimula alegerea ambalajului eco?

Desigur că pot fi introduse legi, pot fi aplicate amenzi, dar asta nu va fi firesc. Va fi forțat și oamenii nu vor fi multumiți. Societatea noastră nu este gata la moment sa treacă brusc la ambalajul biodegradabil.

Cred că lucrurile trebuie să vină de la sine, să conștientizeze fiecare impactul plasticului asupra mediului. Visul meu e, consumatorii sa aleagă conștient ambalajul ecologic.

O modalitate interesantă de stimulare, ce ar putea fi preluată de ai noștri, o au țările vecine. Acolo există o taxă de mediu pentru companiile care utilizează la ambalare plasticul. Iar cei care folosesc ambalajul biodegradabil sunt scutiți de aceasta.

Ce idei și planuri de viitor aveți?

În procesul de producere se obțin unele deșeuri, pe care dorim să le reciclăm. De aceea, recent, am aplicat la un nou proiect de ecologizare cofinanțat de UE, cu ajutorul căruia urmează să procurăm prese hidraulice. Acestea ne vor permite ca resturile de carton și hârtie să nu fie aruncate, dar refolosite.

De asemenea, suntem în căutarea materialului pentru laminare biodegradabil, ca să ne putem diversifica produsele.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›