‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVladimir Burlac - tânărul care a cumpărat livada nerentabilă a unchiului pentru a produce...

Vladimir Burlac – tânărul care a cumpărat livada nerentabilă a unchiului pentru a produce suc

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

A decis să pună bazele unei mici afaceri, atunci când a realizat că mulți agricultorii muncesc un an întreg și investesc în livezi ca într-un final să-și comercializeze produsele la un preț de nimic.

Întors acasă de peste hotare, unde a fost la studii, Vladimir Burlac din satul Pârâta, raionul Dubăsari a mers să-și ajute unchiul la recoltarea merele și situația pe care a văzut-o l-a determinat să acționeze.

Unchiul i-a povestit despre cheltuielile pe care le suportă, inclusiv și atunci când este nevoit să achite muncitorilor sezonieri pe care cu mare greu îi găsește prin sat. 

‹ adv ›

Atunci s-a întrebat de ce nu produc de sine stătător suc sau alte produse din mere și a înțeles că trebuie să întreprindă ceva pentru a schimba această situație.

„Unchiul meu deși, deține o livadă mai bătrână, o îngrijește cu multă responsabilitate și respectiv, este destul de frumoasă. Cultivă soiurile Idared și Spartan. Mai avea în proprietate și o livadă mai tânără cu soiurile Golden Delicious, Renet Simirenco, dar fiind dezamăgit de situația creată a decis să o vândă. Iar eu nu am stat mult pe gânduri și am cumpărat-o. Așa am ajuns să fiu proprietarul unei livezi de mere”, a povestit tânărul. 

Vladimir Burlac spune că fermierii mai în vârstă sunt mai puțin informați despre oportunitățile care există la moment și cunosc puține despre cooperare și proiecte de finanțare.

„Din ceea ce am reușit să discut cu unii producători agricoli am înțeles că nu cunosc foarte multe informații care le-ar ușura munca. Ei nu știu că astăzi, în câteva ore, poți să-ți înregistrezi propria afacere, trăiesc cu frica de tot ce e nou și necunoscut. În regiunea noastră nu avem exemple de succes a oamenilor care au cooperat și au reușit împreună. Fiecare lucrează pentru sine. E paradoxal, cu toții se confruntă cu aceeași problemă, dar nu au făcut nici un pas ca să găsească o soluție”.

Deși, spune tânărul, în fiecare an nu au unde vinde producția, din lipsa de informații și frica de schimbări, bat pasul pe loc.

„Am făcut studii în domeniul comerțului, dar am decis să încerc o mică afacere în agricultură, pentru că îmi place viața de la țară. În ceea ce ține de producerea sucului m-am gândit să încerc să văd cum  reușesc, mai ales că am propria producție. Cred că ar fi mult mai convenabil să procurăm merele pentru suc, decât să le creștem, pentru că investițiile în livadă sunt destul de mari”.

‹ adv ›

Vladimir spune că din lipsa de experiență, la moment, produce suc din merele pe care le crește, dar și cantitatea pe care o are este mică pentru export, intenționează, însă, să muncească și să treacă la un alt nivel de producere atât a merelor, cât și a sucului.

„Nu avem experiență în agricultură și afaceri, nu avem tehnica necesară și suntem nevoiți să apelăm la serviciile unor săteni. Respectiv, lucrările nu sunt realizate la timpul necesar, dar mai degrabă când se eliberează tractoristul. În anul curent s-au dezvoltat boli care au afectat calitatea merelor, iată de ce suntem nevoiți să le prelucrăm. Poate reușim să ne cooperăm în anul viitor. Dar ne gândim și la posibilitatea de a invita doritorii să culeagă singuri în livadă, să guste sucul nostru, sau o plăcintă cu mere și astfel să dezvoltăm o nouă metodă de a face business, după modelul altor țări, care au reușit”. 

Greutățile cu care se confruntă la moment nu-l demotivează, mai degrabă îl fac să caute metode de a le depăși. Or, tânărul spune că fiind limitați de posibilitățile financiare încearcă să convingă și pe alți colegi să formeze o cooperativă care ar aduna cele mai bune produse sub un nume comun – Cooperativa Verde. 

„Financiar sunt susținut de fratele meu, care se află în America, practic tot ceea ce am investi în utilajul de producere a sucului vine din partea lui, pentru că el foarte mult vrea să se întoarcă acasă. În ceea ce ține de muncă – tata este cel mai important muncitor, responsabil și dedicat. A fost și el plecat mai mulți ani peste hotare și acum parcă a prins la noi forțe și se implică la maxim. În plus, mai avem 2 lucrători care se ocupă de producerea sucului”.

La moment, are 2 ha de livadă și a investit peste 6 mii de euro în utilajele necesar pentru producerea sucului și reparația încăperilor conform cerințelor.

„Am găsit la USAID un ghid care ne-a ajutat foarte mult atunci când am pregătit încăperile pentru fabrică, practic toată informația necesară am găsit-o în acel manual. Cu părere de rău, nu toți au acces la aceste informații”.

‹ adv ›

Vladimir povestește că i-a fost destul de ușor să găsească cumpărători pentru produsul său. A postat pe rețelele de socializare, iar după ce degustau reveneau neapărat. În plus, datorită materialelor publicate în presă, la fel numărul doritorilor de a cumpăra suc creștea. 

„Linia pe care o avem ne permite să producem 700-800 de litri de suc pe zi, dar pregătim doar cât avem comenzi”. 

Are planuri mărețe, dar cel mai important speră să convingă cât mai mulți producători din regiune să coopereze. Aceasta crede tânărul că ar deschide mai multe oportunități, inclusiv, pentru comercializarea produselor, nu doar horticole, sub brandul Cooperativa Verde

„Am vrea să adunăm sub o umbrelă producătorii onești din regiune cu scopul de a comercializa ceea ce muncim un an întreg. Poate am putea să creăm un internet magazin cu posibilitatea de a livra cumpărătorilor produse locale, de calitate”.

Livada pe care o deține și sucurile pe care le produce l-au determinat să rămână acasă, dar și să unească părinții cu copii, pentru că dorul pe care l-a avut când era mic pentru tata plecat peste hotare și pe care încă îl mai are pentru fratele său îl determină să muncească pentru a realiza o afacere frumoasă în satul natal. 

„Cel mai ușor este să pleci peste hotare. Am fost și eu plecat un timp, dar m-am întors și sunt sigur că a fost cea mai corectă decizie. Până la urmă, trebuie să încerci pentru a reuși să-ți realizezi un vis, iar visul meu este să rămân în Moldova”. 

Vladimir Burlac crede că oamenii au nevoie de informație, pentru că mulți nu au idee despre proiectele care există, oportunități de finanțare și susținere a producătorilor agricoli.

„Eu nu știu dacă mie îmi reușește ceva, dar cel puțin fac pași concreți pentru a schimba lucrurile, iar asta este cel mai important”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›