‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriUn fermier din Cantemir este revoltat că preţul mic de pe piaţă nu-i acoperă...

Un fermier din Cantemir este revoltat că preţul mic de pe piaţă nu-i acoperă cheltuielile consumate pentru cele 170 de hectare de floarea soarelui

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețurile oferite la achiziționarea producției de floarea-soarelui au scăzut practic la jumătatea celor achitate în 2012.

Nicolae Doina din satul Cania, raionul Cantemir, spune că a fost surprins de prețurile care i-au fost oferite pentru producția de floarea-soarelui și nu se așteaptă să obțină un profit semnificativ în acest an.

„Nu am obținut recoltă mai bogată”

‹ adv ›

Agricultorul deține 170 de hectare cultivate cu floarea-soarelui, iar roada recoltată de pe circa 75% din suprafață este de 2,550-2,600 de tone la hectar. Nicolae Doina spune că nu a obținut în acest an o roadă mai bogată, însă a avut parte de o mare surpriză când și-a transportat producția la fabrica de prelucrare. „Anul trecut, prețul pentru un kilogram de floarea-soarelui era de 8,2 lei, iar anul acesta mi-au oferit 4,05-4,1 lei pentru un kilogram, iar companiile de la nord oferă prețuri și mai mici la prelucrare, de 3,7 lei pentru un kilogram. Este o bătaie de joc în condițiile în care eu am cheltuit numai pentru semințe 850-1 200 de lei la un hectar. Nu mai vorbesc aici de banii investiți în îngrășăminte, motorină, piese de schimb”, a precizat Nicolae Doina.

În defavoarea agricultorilor

Fermierul spune că, după seceta din anul trecut, credea că roada bogată îi va aduce un profit mai mare decât anul precedent, însă așteptările nu s-au materializat. Nicolae Doina susține că nu ar fi existat motive pentru ca prețurile să fie mai mici în acest an. „Noi suntem impuși să ne conformăm regulilor pieței, iar piața nu decide niciodată în favoarea noastră, a agricultorilor. Se întâlnesc marii afaceriști și stabilesc acolo între ei ce preț să ne ofere și decid așa cum le este convenabil doar lor. Numai așa îmi explic această scădere bruscă a prețurilor. Să fi fost măcar 5 lei pentru un kilogram, reușeam să ne menținem pe linia de plutire, dar așa, rentabilitatea în acest an va fi foarte mică”, a mai spus agricultorul.

‹ adv ›

Nicolae Doina susține că deja de 40 de ani muncește în agricultură, însă, de obicei, prețurile de achiziție erau stabilite în funcție de calitatea producției și cantitatea recoltată, iar în acest an acești factori nu au fost luați în considerare.

„Formarea prețurilor depinde de piața din regiune”

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că prețurile la producția de floarea-soarelui nu sunt formate de piața din Republica Moldova, dar depind și de situația din regiune. „Țările bazinului Mării Negre, cum ar fi Rusia sau Ucraina, au înregistrat, de asemenea, o roadă bogată și prețurile formate depind de piața din această regiune”, a menționat șeful Serviciului produse de fitotehnie, Ivan Guci.

‹ adv ›

Potrivit estimărilor ministerului, productivitatea la hectar în cazul recoltei de floarea-soarelui va fi în acest an cu 500 de kilograme mai mare decât în anul precedent.

În alte state, floarea-soarelui e mai scumpă

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că prețurile de achiziție în regiunea bazinului Mării Negre sunt de 350-400 de dolari pentru o tonă (4 523 – 5 169 lei/tonă). Bursa agricolă din Constanța a înregistrat în această perioadă un preț de achiziție la floarea-soarelui de 277 euro/tonă (4 835 lei/tonă), iar în Turcia producția este achiziționată la un preț de 406 dolari/tonă (5 246 lei/tonă), arată datele Bursei agricole „Agravista”.

Potrivit experților, compania „Trans Oil” achiziționează floarea-soarelui din R. Moldova la prețul de 4,30 lei/kg, inclusiv TVA, iar firmele intermediare din republică propun preturi de achiziție și mai mici.

Un articol de Virginia Nica

Sursa: ziarulnational.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›