‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi la întreținerea porcilor în perioada rece a anului

Sfaturi la întreținerea porcilor în perioada rece a anului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Porcii suportă frigul cu mult mai ușor decât căldurile. Întreținerea acestora pe timp de iarnă nu prezintă o problemă majoră.

Totuși, sunt câteva momente critice, pe care orice fermier ar trebui să le cunoască.

Temperaturile scăzute pot duce la scăderea imunității, iar în consecință, la anumite boli

‹ adv ›

Vedeți care sunt cele mai frecvente boli infecțioase la porci.

Scroafele gestante și purcelușii nou-născuți au nevoie atât de încăpere cu un regim de temperatură stabil, cât și de alimentație echilibrată pentru creștere și evitarea problemelor de sănătate. 

În continuare, ne vom clarifica care sunt regulile de bază pentru a nu pierde din productivitate, în pofida condițiilor mai puțin favorabile. 

‹ adv ›

Întreținerea porcilor în grajduri de tip închis

Este metoda optimă pentru întreținerea animalelor în condiție de fermă

Temperatura de confort pentru porci este în diapazonul 8-15 grade Celsius. Este important, ca în angar aceasta să nu scadă mai jos de 2 grade. Dacă invers, ea crește peste 20 de grade Celsius, animalele la fel o suportă greu. 

Umiditatea relativă a aerului nu trebuie să depășească 75-80%. 

‹ adv ›

Curenții de aer trebuie evitați. Aceștia pot duce ușor la boli respiratorii.

Deși clima noastră este destul de moale, uneori, totuși pot fi extreme termice. În așa situație ne va salva un grajd amenajat corespunzător:

  • se astupă crăpăturile în pereți;
  • se încălzesc geamurile cu materiale corespunzătoare;
  • efect bun dă încălzirea pereților și a podului: fermierii practică acoperirea cu un strat suplimentar de scândură și umplerea spațiului din spatele acesteia cu paie sau rumeguș; 
  • se amenajează a doua podea din scândură, la o înălțime de aproximativ 20 cm de la podeaua adevărată. În așa fel se evită contactul direct cu suprafața rece;
  • o soluție foarte bună este întreținerea porcilor pe un strat gros de așternut din paie. Pe lângă faptul că acesta menține căldura la picioare, animalele iubesc să se scufunde în ele ca în plapumă, încălzindu-și restul corpului. În plus, porcii găsesc această activitate foarte atractivă. 

Instalarea încălzitoarelor în grajd își are rostul doar dacă sunt purceluși nou-născuți, iar gerul este aprig. Încălzirea permanentă nu se justifică economic. 

Porcii se scot ocazional la plimbare, dacă timpul este favorabil. Aceștia adoră să se joace la aer liber, dar și prin zăpadă.

Încăperea se aerisește regulat, evitând formarea curenților de aer.

Întreținerea porcilor în coștereață

Este o metodă mai practicată în gospodăriile de casă. Aceste construcții sunt relativ ușor de amenajat, mai puțin costisitoare și mai potrivite atunci când gospodarii cresc doar unul sau doi purcei. 

După cum a fost menționat, temperatura critică pentru aceste animale este de -18 grade. În condițiile țării noastre aceasta se înregistrează foarte rar, așa că purceii se simt destul de bine și fără grajduri speciale.

Este important însă să se respecte careva norme la amenajarea construcțiilor, care vor asigura condiții de confort pe timp de iarnă:

  • coștereața se asamblează la o anumită distanță de sol, pentru evitarea contactului direct cu acesta și pierderea de căldură;
  • pe timp de iarnă se recomandă acoperirea acesteia cu o prelată sau orice alt tip de pânză, care va asigura un grad de căldură și nu va permite pătrunderea vântului puternic;
  • în același scop se acoperă și ușa cu orice tip de țesătură destul de groasă și rezistentă la rafale de vânt;
  • intrarea se amenajează din partea cea mai ferită de curenții de aer;
  • podeaua se acoperă cu un strat gros (20-30 cm) de așternut (paie, fân, rumeguș), care se va menține pe toată perioada rece, curățându-se doar regulat. Procesul de descompunere care se desfășoară constant, are loc cu degajare de căldură, care este foarte prețioasă la vremea rece. 

Coștereața categoric nu se potrivește pentru întreținerea scroafelor gestante și a purcelușilor. Aceștia au nevoie de un regim termic stabil și favorabil.

Alimentația porcilor pe timp de iarnă

Perioada toamnă-iarnă este una foarte importantă pentru crescătorii de porci, deoarece animalele se află la etapa finală de îngrășare. Un rol enorm în obținerea profitului maxim îl are alimentația echilibrată pe această durată de timp. 

Un alt moment decisiv se rezumă la faptul, că temperaturile reci de afară necesită energie suplimentară consumată de animal pentru reglarea temperaturii corporale.

Cu alte cuvinte, o bună parte din alimente sunt consumate strict, pentru ca animalul să-și încălzească organismul. 

Rația zilnică trebuie să includă:

  • nutrețuri combinate;
  • resturi alimentare;
  • fân;
  • făină de fân.

Principiul de bază în alimentația porcilor iarna se reduce la asigurarea unui aport sporit de elemente nutritive, supliment de vitamine și minerale și apă pentru consum, care neapărat se va încălzi

Efect benefic vor avea resturile alimentare de pește și carne, precum și coji și resturi de fructe și legume. 

Nutriția scroafelor gestante 

Scroafele se asigură obligatoriu cu adaosuri minerale, pentru ca fetușii să se dezvolte sănătos. Rația se echilibrează, se alcătuiește din suculente, grosiere și concentrate. 

Furajele neapărat trebuie să fie de calitate înaltă. Se respectă strict cantitatea de hrană. 

Apa pentru consum obligatoriu se încălzește. Consumul de apă rece poate provoca avort.

Nutriția purceilor pe timp de iarnă

Purcelușii se hrănesc începând cu a 15-a zi de la naștere. Treptat acestora li se va da:

  • pireu din cartofi. În stare călduță, în porții mici. Acesta se amestecă cu furaje concentrate, pentru sporirea aportului caloric;
  • pentru îmbogățirea organismului cu vitamine, purcelușilor li se dă morcov mărunțit sau urzică uscată;
  • se administrează și adaosuri, ca grăsimea de pește, făină de oase, calciu și fosfor;
  • se poate hrăni și fân bine mărunțit.

Un moment foarte important este deficiența de fier la purceii sugari, așa cum laptele scroafelor este sărac în acest element.

În consecință, apare una dintre cele mai răspândite probleme la purceluși – anemia feriprivă numită și ”anemia de lapte”, care are o mortalitate sporită. Pentru profilaxie se administrează fier pe cale injectabilă în primele zile de viață.

Citiți și careva reguli generale de întreținere a porcilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›