‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriMarius Ganea: Testez creșterea lalelelor în sistem hidroponic, de perspectivă pentru țara noastră

Marius Ganea: Testez creșterea lalelelor în sistem hidroponic, de perspectivă pentru țara noastră

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Marius Ganea încă de mic copil a fost pasionat de floricultură. Și-a dorit mult să dezvolte o afacere în acest sector, iar primii pași în acest sens i-a făcut încă acum câțiva ani.

La ai săi 21 de ani, tânărul cultivă diferite specii de plante în ghiveci, pe care ulterior le vinde pe piața locală.

Lalele, zambile, mușcate curgătoare, mușcate zonale, viole și alte flori crescute la Ștefan Vodă vor fi disponibile în apropierea sărbătorii de 8 martie tuturor doritorilor.

‹ adv ›

Inspirat de tehnologiile olandeze de producere a lalelelor și dorindu-și o afacere similară, investește banii și cunoștințele acumulate peste hotare în afacerea de acasă.

La moment, testează producerea lalelelor în sistem hidroponic și spune că tehnologia are toate șansele să prindă aripi în țară.

„Sunt pasionat de flori sută la sută. La 16 ani, atunci când am citit primul articol despre producerea lalelelor în sistemul hidroponic, mi-am dorit mult să aflu mai multe, doar că nu am avut surse”, a povestit într-un interviu oferit Agrobiznes Marius Ganea.

Tânărul spune că sistemul hidroponic merită investițiile, cu toate că acestea sunt mari.

„Sistemul hidroponic, chiar dacă necesită cunoștințe și investiții esențiale, este mai avantajos. În primul rând, evităm problemele generate de boli și dăunători, iar perioada în care se obțin florile este mult mai scurtă. Mai apoi, în cazul plantării în sol, înrădăcinarea bulbilor are loc în mai mult de o lună de zile, iar plantarea nu mai devreme de 15 noiembrie. În sistemul hidroponic, înrădăcinarea bulbilor are loc în maxim 21 de zile. Din bulbii înrădăcinați pot fi obținute lalele în sistemul hidroponic în doar 35 de zile”.

‹ adv ›

Pentru a învăța cum se cultivă corect în sistemul hidroponic, a optat pentru cursuri care îi sunt predate de specialiști din Rusia.

„Specii ce ar putea fi cultivate în sistemul hidroponic sunt foarte multe, acum testez doar lalelele. Am ales 2 soiuri, pentru că este destul de greu să monitorizezi și gestionezi toți parametrii în acest sistem. Ulterior, numărul acestora ar putea fi mărit până la 20. În general, activitatea în floricultură trebuie astfel planificată încât să fie totul stabilit din timp. Dacă planifici să cultivi anumite specii pentru anul viitor, planificarea o faci cu un an înainte”.

Își dorește să avanseze și să studieze mai multe informații despre sistemul hidroponic de producere, ca ulterior să poată oferi suport și altor producători.

„Ca obiectiv îmi setez să ghidez și alți producători interesați de acest sistem de producere. Spre regret, informații la acest subiect sunt foarte puține”.

‹ adv ›

Totodată, vrea să beneficieze de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea afacerii, însă în sectorul floriculturii sunt prea puține programe de suport.

„Îmi doresc mult să avansez, însă este foarte greu s-o fac doar cu resursele proprii. Sper mult să apară mai multe programe de finanțare nerambursabilă pentru a dezvolta afacerea”.

Planuri pentru viitor sunt multe, inclusiv crearea unui laborator mic pentru înrădăcinarea plantelor. Până atunci însă mai este mult de muncit, iar dacă doriți să susțineți entuziasmul tânărului Marius Ganea, vă recomandăm să optați pentru florile crescute de acesta la sărbătorile din primăvară.

Vom anunța ulterior punctele de comercializare ale acestora.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›