‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAsociațiile din sectorul agroalimentar au discutat cu Ministerul Afacerilor Externe

Asociațiile din sectorul agroalimentar au discutat cu Ministerul Afacerilor Externe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Reprezentanții mai multor Asociații de producători din sectorul agroalimentar au avut astăzi o ședință de lucru cu Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene și echipa ministerului.

Discuțiile s-au axat pe cele mai stringente probleme întâmpinate de producători și procesatori, inclusiv exportul producției agroalimentare și necesitatea unui dialog din partea MAEIE (Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene) și angajaților din cadrul ambasadelor R. Moldova în țările cu potențial pentru produsele moldovenești.

Nicu Popescu a manifestat deschidere pentru un dialog constructiv cu reprezentanții producătorilor din industria agroalimentară și a menționat că, la moment, ministerul este într-o etapă de fortificare a capacităților de diplomație economică, în acest sens a fost angajat personal adițional.

„Promovarea interesului economic, atragerea investițiilor, turismul sunt priorități ale fiecărui diplomat moldovean. Ne dorim o interacțiune cu Asociațiile, să ne semnalați necesitățile, oportunitățile, direcțiile de acțiune.

Cu Uniunea Europeană avem Acordul de Liber Schimb, trebuie să vedem ce putem îmbunătăți și vă rugăm să ne semnalați atunci când identificați insuficiențe sau oportunități. În același timp, trebuie să vedem ce putem face și pe alte piețe unde avem deschidere pentru produsele noastre”, a spus ministrul.

‹ adv ›

Nicu Popescu a făcut referință și la piețele estice tradiționale, pe care, la moment situația politică rămâne delicată.

„Dacă va exista o destabilizare majoră în jurul Ucrainei acest lucru evident va afecta exporturile noastre către Rusia, Belarus și respectiv Ucraina. Iată de ce, este necesar să vedem în ce măsură noi putem să avem o geografie a parteneriatelor noastre externe economice care este cât mai capabilă să nu depindă doar de evoluția relațiilor dintre țări terțe care atunci când se ceartă ne afectează negativ și pe noi”, subliniază ministrul.

Vitalie Gorincioi, președinte al Asociației Producătorilor și Exportatorilor Moldova Fruct, a subliniat că producătorii de fructe au fost cei care printre primii au început exporturile pe piața UE, datorită eforturilor misiunilor diplomatice care au susținut producătorii.

„Dorim ca în fiecare ambasadă, acolo unde avem interes economic să avem specialiști care să cunoască specificul comerțului acelei țări, să ne poată crea legături cu comercianți de încredere. Cerem ca ministerul de externe să se implice și să ne ajute să obținem acces fără taxe pentru merele noastre în Egipt – este un subiect care este tărăgănat ani de zile, dar vorbim despre o piață de 100 milioane de consumatori”, afirmă Vitalie Gorincioi.

Producătorii au solicitat și Extinderea/continuarea Programului ENPARD care ar avea un efect multiplicativ de canalizare a resurselor din bugetul statului și celor private în vederea modernizării sectorului agroalimentar și rural condiționate cu implementarea unei agende de reforme agricole necesare.

‹ adv ›

La capitolul implementării DCFTA (Acordul de Liber Schimb cu UE), reprezentanții asociațiilor au subliniat că cel mai bine stăm la facilitarea comerțului, dar celelalte capitole țin de asemenea de dezvoltarea relațiilor bilaterale.

„La capitolul eficiența energetică, fiscalitate și cerințe sanitar-veterinare (SPS) avem peste 241 acte legislative care trebuie să fie transpuse la cadrul național, noi nu avem capacități instituționale pentru a face acest lucru. Transpunerea unui act poate dura până la 6 luni, este ireal să discutăm despre 241. Ar fi bine să solicităm suport și finanțare de la partenerii externi pentru ca să reușim să implementăm toate reglementările pentru care ne-am luat angajament.

Noi astăzi nu suntem exportatori de produse de origine animalieră pe piața UE, am pierdut capacitatea instituțională, am liberalizat  serviciile de laborator, suntem într-un regim de alertă din punct de vedere al securității tării și în scurt timp nu vom putea vinde nici pe piețele din Est. Vrem să avem o dezvoltare, să ne modernizăm, dar vrem să avem o abordare echitabilă și nediscriminatorie”, a menționat Carolina Linte, Președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte.

Pentru următoarea perioadă, reprezentanții MAEIE au propus intensificarea și transpunerea celor mai importante acte legislative din DCFTA, crearea unei platforme de comunicare permanentă cu Asociațiile din sectorul agroalimentar, dialog între producători și ambasadorii R. Moldova din misiuni în țările unde există interes economic pentru businessul autohton.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›