Egiptul poate deveni o piață bună de desfacere pentru merele moldovenești, în condițiile în care cerințele de calitate nu diferă prea mult de cele stabilite pe piețele tradiționale.
Potrivit Asociației Moldova Fruct, pentru ca livrarea merelor în Egipt să fie avantajoasă, este necesară semnarea unui Acord de Liber Schimb, ceea ce ar duce la reducerea costurilor de export cu 200 de dolari.
În baza unui Acord de Liber Schimb, țările din UE livrează fructe avantajos în Egipt. Respectiv, practica ar putea fi preluată cu succes și de Republica Moldova.
Peste 6 ani de încercări fără rezultate
Începând cu anul 2014, asociația Moldova Fruct a înaintat demersuri autorităților, solicitând ca Guvernul să inițieze un Acord de Liber Schimb.
Tot în 2014, în baza unui protocol de colaborare în domeniul sănătăţii animalelor şi a siguranţei alimentelor semnat între Republica Moldova şi Republica Arabă Egipt, au fost efectuate primele exporturi de mere moldovenești.
În decembrie 2014, în Egipt au fost exportate 30 de containere de mere, adică 600 de tone.
Ulterior, în 2016, Ministerul Economiei a declarat că discuțiile privind inițierea negocierilor pe marginea unui eventual Acord de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Arabă Egipt au fost lansate la sfârșitul anului 2015. Cu toate acestea, autoritățile nu au prezentat producătorilor vreun rezultat.
Ulterior, au mai fost realizate tentative de inițiere a exportului, cum ar fi în anul 2018, când în Moldova a fost obținută o recoltă record de mere de 665 de mii de tone, iar necesitatea exporturilor inclusiv pe pe alte piețe era evidentă.
Spre regret, după mai mulți ani de negocieri, problema încă rămâne a fi nesoluționată, acordul nu a fost semnat, iar taxa de 200 de dolari nu a fost înlăturată.
Riscurile livrării pe alte piețe de desfacere – asumate de exportator
La moment, exportatorii care livrează pe noi piețe de desfacere își asumă toate riscurile, iar asociația consideră că pentru a facilita comerțul este necesară acoperirea a o parte din acestea din partea statului.
Ce ține de exportul merelor în Uniunea Europeană, principalul importator este România, care, în acest an, a importat 848,5 tone de mere moldovenești, cantități mici comparativ cu cele produse.
Cu toate acestea, producătorii speră că fructele de calitate, cum ar fi prunele, care deja au reușit să cucerească această piață, vor facilita inclusiv exportul merelor pe piața UE.
Peste 600 de mii de tone de mere recoltate în Moldova în 2021
În 2021, după declinul producției înregistrat din cauza secetei din 2020, producătorii autohtoni au recoltat peste 600 de mii de tone de mere, potrivit datelor MAIA.
În lunile septembrie și octombrie au fost exportate cele mai mari cantități de mere comparativ cu media ultimilor ani, 22,31 de mii de tone și, respectiv, 22,72 de mii de tone.
În primele zece luni ale anului 2021 au fost exportate 172 de mii de tone de mere pe piețele externe, iar pentru o bună parte din producători comercializarea merelor constituie o problemă, mai ales că atât producerea, cât și infrastructura post-recoltare sunt deficiente.
Principala piață de export pentru mere rămâne Federația Rusă, țară care a declarat în acest an că a obținut o producție record de mere – 1,4 milioane de tone, pentru prima dată în istoria Rusiei.
Anterior, producătorii ruși au solicitat autorităților să limiteze exporturile pentru a facilita comercializarea pe piața internă. Cu toate acestea, piața se confruntă cu mai multe probleme, astfel încât importurile continuă.
Comentarii