‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
-2.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSondaj ADMA și FTA: Tehnologiile digitale în agricultura din Moldova

Sondaj ADMA și FTA: Tehnologiile digitale în agricultura din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, invită antreprenorii din agricultură să participe la sondajul privind tehnologiile digitale în agricultura Republicii Moldova

Sondajul specializat are loc în cadrul unui program de colaborare între Proiectul Tehnologiile Viitorului(FTA), Proiectul Agricultura Performantă(APM) și Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), în scopul dezvoltării unei viziuni cadru de adoptare a tehnologiilor digitale și avansate în lanțurile valorice din agricultura Republicii Moldova.

Chestionarul, în limba română și limba rusă, este disponibil online urmând acest link și poate fi completat în perioada 11 – 28 februarie.

‹ adv ›

În rezultat, se va elabora un Cadru vizionar de transformare digitală în agricultură și foaia sa de parcurs, care vor putea fi implementate prin programele ADMA, dar și cele ale altor parteneri și instituții responsabile. Pentru elaborarea acestor studii și recomandări, a fost formată o echipă de experți internaționali și locali, inclusiv: ingineri, agronomi, experți în digitalizarea agriculturii, etc. Șeful echipei de consultanți este expertul italian Marco Brini, cu o vastă experiență internațională în dezvoltarea și implementarea de soluții inovative în agricultură, programe de sustenabilitate și reziliență climatică, etc.

ADMA planifică inițierea unui nou program de împrumuturi, susținut adițional cu asistență tehnică, mentorat și servicii de consultanță, precum și granturi, astfel încât întreprinderile moldovenești din sectorul agro-alimentar să poată achiziționa și implementa tehnologiile viitorului prin soluții digitale eligibile în agricultură, ceea ce va îmbunătăți productivitatea și competitivitatea acestora, dar și sustenabilitatea în agricultură.

Studiile și evaluarea se va efectua printr-o metodologie complexă, inclusiv prin chestionare, vizite și evaluare în teren, interviuri și focus-grupuri, precum și studierea cadrului sectorial cu scopul de a identifica, evidenția, prioritiza și recomanda un set de intervenții, măsuri, programe de finanțare și asistență în vederea implementării la scară națională în sectorul real al agriculturii a tehnologiilor noi și soluțiilor digitale.

Chestionarul va genera date calitative și cantitative privind:

  • Situația curentă și necesitățile, înțelegerea și gradul de pregătire a actorilor din sectoarele agriculturii pentru scalarea și implementarea tehnologiilor noi și soluțiilor digitale;
  • Tendințele în utilizarea diferitelor tehnologii digitale în Moldova precum și penetrarea pieței, gradul de interes al actorilor din sectoarele agriculturii în aceste investiții;
  • Posibile intervenții în lanțurile valorice agricole cu potențial ridicat, în special cele cu valoare comercială adăugată și potențial ridicat de export care au o nevoie clară de inovare digitală.

Completarea chestionarului durează estimativ 10 minute. Participanții sunt rugați să ofere răspuns la toate întrebările. Se încurajează cât mai multe răspunsuri, cât mai specifice, exemple și practici proprii. Respondenților la chestionar li se poate solicita participarea la un interviu ulterior pentru specificații și clarificări.

‹ adv ›

Conform studiilor internaționale, majoritatea inițiativelor de inovație prin tehnologii digitale în agricultură sunt destinate practicilor sustenabile (53,8%), gestionării deșeurilor și trasabilitatea alimentelor (10,5%), fie dezvoltă soluții digitale pentru reziliența climatică și evitarea calamităților (9%), pe când marea majoritate implică formarea de aptitudini digitale a personalului din agricultură.

Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, are drept scop sporirea competitivității și integrarea  pe piața globală a industriilor strategice din Republica Moldova; crearea unei forțe de muncă cu abilități digitale, pregătită pentru viitor și adaptabilă, consolidând legătura dintre educație și sectorul privat; stimularea întreprinderilor de a adopta tehnologii ce sporesc productivitatea și implementarea inovațiilor care stau la baza economiei digitale, valorificând creativitatea, cunoștințele și tehnologiile pentru o creștere durabilă.

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizare a Agriculturii (ADMA) este constituită cu misiunea de a realiza măsuri de dotare tehnică și tehnologică a agriculturii, bazându-se pe politicile statului pentru modernizarea sectorului agricol precum și pe necesitățile și solicitările producătorilor agricoli din Republica Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›