‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePlantarea de primăvară a usturoiului - sfaturi utile

Plantarea de primăvară a usturoiului – sfaturi utile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultivarea usturoiului primăvara este mai puțin populară în rândul cultivatorilor. Totuși, dacă planificați să plantați primăvara usturoiul, găsiți în acest articol câteva sfaturi utile.

Primăvara, cățeii de usturoi se plantează pe parcursul lunii martie. Indiferent de perioadă, este important de realizat câteva lucrări importante.

Nu trebuie să plantați usturoi pe parcelele în care au crescut roșii sau cartofi sezonul trecut – aceste plante au boli și dăunători comuni pe care îi pot transmite.

‹ adv ›

Usturoiul nu este recomandat să fie plantat pe același loc timp de 3-4 ani. Leguminoasele, varza, castraveții, pepenii, muștarul, facelia vor fi buni premergători.

Pentru plantarea în gospodării, dacă nu ați introdus gunoi de grajd din toamnă, puteți împrăștia înainte de plantare a câte o găleată de mraniță per metru pătrat. Pe aceste parcele, cu o zi înainte de plantare, puteți afâna din nou terenul, cultura va oferi recolte mai bune.

Per hectar, toamna, este recomandat de introdus circa 40 de tone de gunoi de grajd binedescompus, dacă acesta este disponibil sau îngrășăminte organice disponibile în comercializare.

‹ adv ›

În plus, se administrează și îngrășăminte minerale în baza analizei solului. Orientativ, ar fi 100 kg P2O5 și 50 kg K2O per hectar. Acestea se încorporează concomitent cu arătura realizată la aproximativ 25 cm.

Distanţele de plantare la usturoi sunt de 20 – 25 cm între rânduri, iar între plante pe rând de aproximativ 5 cm, adâncimea de plantare a usturoiului primăvara este de 3-4 cm

De obicei, la plantarea de primăvară a usturoiului se utilizează căței mai mici.

‹ adv ›

Alte scheme de plantare a usturoiului sunt:

  • straturi în grădini familiale: 50+30+30+30 cm sau 50+25+25+25+25 cm;
  • straturi de 140 cm, teren modelat: 65+25+25+25;
  • straturi de 150 cm, teren modelat: 66+20+44+20 cm sau 66+28+28+28 cm.
  • între plante pe rând se menține distanța de 4-5 cm.

Pe suprafețe mici, cățeii de usturoi pot fi pregătiți într-un mod mai special înainte de plantare. Sortați materialul săditor – separați cu grijă cățeii și selectați-i pe cei mai mari și mai sănătoși, fără coajă deteriorată. Asigurați-vă că locul unde încep să se formeze rădăcinile nu se usucă înainte de plantare.

Înainte de plantare, cățeii pot fi înmuiați în apă caldă timp de cel mult 12 ore. Unii legumicultori se asigură și îi tratează suplimentar cu un stimulent de creștere sau cu soluție de permanganat de potasiu – lăsăm această procedură la discreția dumneavoastră, dar poate fi înlocuită cu produse de tratare recomandate de specialiști.

O metodă simplă ar fi și tratarea cu soluția de piatră vânătă (100 g la 10 l de apă) în care sunt plasați cățeii timp de 10-15 minute.

După aceasta, usturoiul de primăvară este gata de plantat.

Îngrijirea usturoiului după plantare

Pe parcursul sezonului, usturoiul se afânează de 2-3 ori și se face plivirea. Solul nu se afânează prea adânc, pentru că trebuie evitată traumarea rădăcinilor. Pot fi aplicate erbicide postemergente pentru combaterea buruienilor.

În cazul soiurilor cu tulpini florifere, acestea trebuie eliminate pe măsura apariției. În acest mod, recolta poate fi mărită cu 20-30%.

Pe suprafețe mici, usturoiul poate fi cultivat cu un strat de mulci, de exeplu de paie, însă acesta nu este recomandat în condiții de umiditate sporită, deoarece poate favoriza dezvoltarea bolilor produse de ciuperci.

Fertilizarea usturoiului

Fertilizarea suplimentară a usturoiului trebuie efectuată în a doua decadă a lunii mai cu îngrăşăminte complexe. La fertilizarea suplimentară se aplică N30P20K20.

O alternativă în grădini ar fi aplicarea îngrășămintelor organice.

După aplicare este necesară o irigare a culturii sau îngrăşămintele se introduc dizolvate în apă:10-15 g de îngrăşăminte la 10 l de apă pe un metru pătrat.

Recomandări de fertilizare a usturoiului pentru suprafețele mici găsiți în acest articol.

Irigarea usturoiului

Sunt deosebit de importante udările în primele săptămâni după plantare, mai ales dacă primăvara e secetoasă. Faze importante în care usturoiul necesită apă sunt: la 2-3 săptămâni după răsărire, la apariția tulpinii florifere și la formarea bulbilor.

Norma de udare este de 200–300 m3 de apă la hectar. În medie, se realizează 4 udări, în funcție de condițiile din teren. Cu 3-4 săptămâni înainte de recoltare, usturoiul nu se mai udă.

În general, trebuie menținută umiditate constantă în sol de 70-75% din intervalul activității active la adâncimea de 30-40 cm.

Ți-ar putea plăcea și articolul Tulpinile florale (săgețile) la usturoi – când le înlăturăm.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›