‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 2 decembrie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDepartamentul „Managementul producției animaliere și siguranța agroalimentară” din cadrul UASM, dotat cu echipamente performante

Departamentul „Managementul producției animaliere și siguranța agroalimentară” din cadrul UASM, dotat cu echipamente performante

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Provocările cu care se confruntă sistemul educației profesionale din Republica Moldova au atins un punct culminat astăzi când, de rând cu efectele competiției pe piața serviciilor educaționale, ne mai confruntăm și cu problema creșterii fără precedent a costurilor de întreținere a instituțiilor.

În aceste condiții, calitatea rămâne totuși acel factor, care are menirea de a face diferența între o prestație bună și alta mai puțin bună și de care depinde imaginea și sustenabilitatea unei instituții de învățământ.  

În pofida existenței nenumăratelor probleme legate de asigurarea adecvată a procesului de pregătire profesională cu resursele didactice necesare, conforme tendințelor actuale în domeniu, există situații care ne trezesc admirație, care ne fac să devenim mai optimiști și să ne dăm seama că atunci când pui suflet în ceea ce faci, când depui efort maxim, mai devreme sau mai târziu va veni și succesul.  

‹ adv ›

Acesta este cazul departamentului „Managementul producției animaliere și siguranța agroalimentară” din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova condus de doamna profesor Larisa Caisân.

Fiind într-o vizită recentă în blocul de studii în care este amplasat departamentul „Managementul producției animaliere și siguranța agroalimentară”, am fost plăcut surprinsă de prezentările cabinetelor și laboratoarelor de studii de către profesori.

Am avut ocazia să văd echipamente de ultimă oră, destinate studenților de la 3 programele de studii de licență (Zootehnie,  Biotehnologii Agricole, Siguranța produselor agroalimentare) și 3 programe de masterat:

‹ adv ›
  • Biotehnologii în obținerea și prelucrarea produselor animaliere;
  • Siguranța alimentelor de origine animală;
  • Managementul creșterii animalelor și apicultură.

Chiar în condiții de constrângeri financiare, se pot găsi soluții pentru o dotare corespunzătoare a procesului de studii, fiind depuse eforturi adecvate în acest sens.

Grație entuziasmului cu care profesorii s-au angajat în diverse proiecte de cercetare a fost posibil de a crea un cadru didactico-material de admirat, apt să asigure formarea unor competențe în conformitate cu cele mai noi tendințe în dezvoltarea sectorului zootehnic.

Astfel, în cadrul proiectului „Asigurarea unor standarde superioare la creşterea animalelor și calitatea produselor animaliere prin utilizarea aditivilor furajeri”  (2015-2019) au fost procurate echipamente cu o valoare totală de 1650 euro.

‹ adv ›

Proiectul „Elaborarea biotehnologiilor inovative privind obținerea din pene de pasăre a adaosurilor proteice noi pentru optimizarea și modernizarea sistemului de creştere a animalelor și păsărilor de fermă” (2018-2019) a permis de a achiziționa aparataj didactic în valoare de  8800 euro.

De pe urma proiectului  Erasmus+ „Improving skills in laboratory practice for agro-food specialists in Eastern Europe – AGLAB”  (2016-2022) departamentul a reușit să-și îmbunătățească dotarea cu încă 20300 euro.

Proiectul în derulare Erasmus+ „Increasing the capacity of universities to initiate and participate in the development of clusters on the principles of innovation and sustainability” (2020-2023) a oferit utilaje în valoare de 18949 euro.

În cadrul proiectului „Innovative Strategies for Improving the Biological Effectiveness of Some Unused and Environmentally Polluting Wastes аnd Developing Them as Poultry Alternative Feed and Additives” (2021-2022) deja au fost achiziționate bunuri în valoare e 3748,5 euro.

Valoarea impresionată a dotărilor efectuate în ultimii ani nu este singurul rezultat al activității în proiectele menționate – au avut loc nenumărate stagii de formare a personalului didactico-științific, fiind preluate experiențe avansate ale colegilor din diverse instituții similare de învățământ de peste hotare, au fost realizate și valorificate cercetări comune, s-au stabilit relații de colaborare didactico-științifică, care vor da roade de-a lungul mai multor ani și care au creat premisele necesare pentru a aplica în continuare și la alte proiecte.

În acest context, tinerii care doresc să îmbrățișeze o specialitate în domeniul Managementul producției animaliere și siguranța agroalimentară, pot opta cu siguranță pentru Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Pentru mai multe detalii, accesați uasm.md.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›