Locuitorii țării noastre în continuare cunosc foarte puține informații despre energia din surse regenerabile. Republica Moldova până nu demult s-a bazat pe un preț de achiziție al gazelor naturale inferior costului de achiziție de pe piața mondială.
În urma schimbărilor recente, Moldova trebuie rapid să ia o decizie privind identificarea de surse alternative de aprovizionare cu energie termică și electrică.
Una dintre aceste soluții ar putea fi energia geotermală. În continuare, este relatat pe scurt ce reprezintă acest tip de energie regenerabilă.
Energia geotermală utilizează căldura din pământ care se regenerează constant în interiorul Pământului datorită radiațiilor solare.
Energia termică internă a Pământului ajunge la suprafață, prin conducție, și este completată de descompunerea radioactivă a mineralelor.
Același principiu de funcționare este utilizat și la aparatele cu aer condiționat sau frigiderele convenționale.
În Germania, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie este de aproximativ 15%, dintre care 10% reprezintă energia geotermală de suprafață și adâncime.
Esența acestui sistem de încălzire sau răcire este pompa de căldură și colectoarele amplasate în straturile adânci ale solului sau apelor fără risc de îngheț pe timpul iernii, în așa mod permițând transferul de căldură sau răceală la suprafață.
Utilizarea 1 kilowatt oră (kWh) de energie electrică generează cel puțin 4 kWh de căldură. Acest sistem poate fi folosit la încălzirea caselor private, școlilor, spitalelor și în același timp la răcirea încăperilor de depozitare.
Costurile de investiție în majoritatea cazurilor nu sunt mici, dar depind de adâncimea utilizată la aplicarea tehnologiei energiei geotermale.
Durata de funcționare a acestui sistem de încălzire/răcire este de peste 40 de ani, în timp ce cheltuielile de funcționare sunt mici.
Comentarii