‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducătorii tot mai interesați să producă energie regenerabilă: Cererea depășește de circa 6 ori...

Producătorii tot mai interesați să producă energie regenerabilă: Cererea depășește de circa 6 ori capacitățile alocate de Guvern

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La două luni de la lansarea procesului de recepționare a cererilor de confirmare a statutului de producător eligibil și de repartizare a cotelor pentru energia electrică la schema de sprijin „tarif fix” produsă din surse regenerabile, se constată un aflux foarte mare de cereri din parte investitorilor.

Astfel, până pe 2 iunie 2022, au fost depuse deja 167 cereri privind confirmarea statutului de producător eligibil, pentru o putere instalată în sumă de circa 122 MW, susține Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit Mold-street, din acestea, 165 sunt pentru dezvoltarea instalațiilor de panouri fotovoltaice și doar câte una pentru eoliene și biogaz.

‹ adv ›

Potrivit MIDR, cele mai multe cereri de instalații de panouri fotovoltaice se referă la amplasarea pe terenuri – 144, cu o putere sumară de 111 MW, în timp ce pentru instalații de panouri fotovoltaice pe clădiri au fost despuse 21 de cereri cu o putere sumară de 10,56 MW.

Se constată că cererea depășește aproape de 6 ori capacitățile alocate prin Hotărârea Guvernului 401/2021.

Menţionăm că în Republica Moldova producţia de energie electrică pe baza radiaţiei solare este încă slab dezvoltată. Instalațiile fotovoltaice din Moldova produc doar 7,5 milioane kWh de energie pe an, ceea ce este mai puțin de un procent din toată energia produsă în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană).

Ministerul Infrastructurii susține că a identificat o soluție de integrare a capacităților suplimentare fără a afecta negativ alte categorii de investitori, consumatorii de energie electrică, cât și stabilitatea sistemului electroenergetic per ansamblu.

‹ adv ›

Respectiv, a fost examinată situația în care din contul tehnologiilor de generare non intermitente, cogenerare pe bază de biogaz, singaz și biomasă (tehnologii cu un interes redus din partea investitorilor) este acoperită cererea de investiții în instalațiile solare fotovoltaice instalate pe terenuri (altele).

Astfel, pentru a atinge valoarea necesară de 120 MW pentru instalațiile solare PV montate pe terenuri, vor fi redimensionate capacitățile alocate inițial de Guvern.

În consecință, capacitatea alocată pentru instalații solare PV montate pe clădiri ar urma să fie redusă de la 50 MW la 20 MW; pentru instalații pe bază de biomasă, ardere directă – de la 30 la 10 MW; pentru instalații de biogaz din deșeuri municipale solide – de la 45 la 20 MW etc.

‹ adv ›

Ministerul Infrastructurii susține că, în cazul în care toate instalațiile din resurse regenerabile propuse conform scenariului vor deveni funcționale, acestea ar genera o cantitate de energie electrică egală cu 24,9% din consumul intern de energie electrică sau cu 6 puncte procentuale mai puțin decât a planificat Guvernul până în anul 2025.

În anul 2020, ponderea consumului de energie electrică din surse regenerabile în consumul intern de energie a atins valoarea de doar 3,15%. Astfel, scenariul propus chiar dacă va avea un impact mai redus oricum va contribui la atingerea obiectivelor politicilor în domeniul dezvoltării durabile ale țării”, susţine MIDR.

Autorii iniţiativei susţin că diminuarea ponderii energiei electrice din surse regenerabile în consumul intern de energie este influențată de caracteristica de generare a instalațiilor, având în vedere că o instalație de cogenerare pe bază de biogaz, cu puterea instalată de 1 MW, produce de 4,6 ori mai multă energie pe durata unui an față de o instalație solară fotovoltaică cu aceeași putere.

De notat că, ANRE a anunţat că până pe 15 iunie 2022 au fost depuse 173 de solicitări de confirmare a statutului de producător eligibil, examinarea acestora se face conform principiului „primul venit – primul servit”, iar termenul a fost extins.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›