‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrețul de comercializare al strugurilor în 2022 - așteptări

Prețul de comercializare al strugurilor în 2022 – așteptări

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă condițiile meteo din acest an au fost destul de complicate, iar seceta a afectat o mare parte din culturile agricole, totuși strugurii vor fi de o calitate mai înaltă decât cei din anul trecut. Dar și recolta prognozată nu va fi mai mică decât cea înregistrată în anul 2021.

Deși în unele regiuni ale țării deja a început recoltarea soiurilor de struguri, care au conținutul de zahăr ce corespunde maturării tehnologice, multe soiuri abia intră în pârgă.

În ceea ce ține de prețul de comercializare a strugurilor, experții susțin că acesta ar trebui să fie nu mai puțin de 6 -7 lei pentru un kilogram, ceea ce ar permite viticultorilor să-și recupereze investițiile și să continue implicarea în dezvoltarea sectorului. 

‹ adv ›

Vladimir Corobca, consultant în viticultură, ONVV menționează că estimativ, în anul 2022, cheltuielile de îngrijire a unui ha de viță-de-vie cu soiuri tehnici este de circa 48 – 50 de mii de lei moldovenești. 

„Dintre care circa 6,5-8,5 mii de lei reprezintă amortizarea investițiilor capitale, la care se adaugă 9,5 – 12,5 mii de lei costul pesticidelor și 29 – 32 de mii de lei sunt cheltuieli directe la îngrijirea plantațiilor viticole. Astfel că, la recoltarea a 8 tone/ha prețul de cost al unui kg de struguri ar fi de 6 – 6,25 lei, iar dacă vorbim de o producție de 6 tone/ha atunci cheltuielile pentru producerea unui kg de struguri ar fi de 8 – 8,33 lei. Se consideră oportună oferirea unor prețuri mai avantajoase (cu 10-30%) la achiziționarea strugurilor destinați producerii vinurilor cu indicații geografice, din soiuri deficitare, autohtone și cu aromă de tămâie, cu conținutul de zahăr solicitat de vinificatori”.  

Totodată, expertul a explicat că viticultorul și vinificatorul se află în aceeași barcă, respectiv ei trebuie să colaboreze.

Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV, spune că prețurile de comercializare a vinurilor ar trebui să crească cu cel puțin 30%, deoarece au crescut prețurile la inputuri și de logistică, inclusiv lipsa accesului la portul din Odesa. 

„Avem încă stocuri mari de vin, ceea ce va duce la faptul că vinăriile vor procura cantități mai mici de struguri. Ne dorim mult ca să putem comercializa soiurile de masă, pentru că în caz contrar din aceste soiuri putem produce doar materie primă pentru distilare”.

‹ adv ›

Nicolae Taran, directorul adjunct al Institutului de Horticultură, a spus, în cadrul unei emisiuni radio, că 6 -7 lei pentru un kg de struguri este un preț mediu bun care îl face pe viticultor să-și compenseze cheltuielile și să-și facă rezerve pentru anul viitor. 

„Problema însă este în faptul că nu se știe cine este gata să ofere un așa preț. Nu trebuie să uităm că multe companii au plantațiilor lor proprii de viță-de-vie. Respectiv, cei mai afectați vor fi micii fermieri care nu vor avea unde să comercializeze recolta. Și aici așteptăm ca instituțiile statului să intervină și să identifice soluții de a încuraja întreprinderile vitivinicole să procure strugurii”.

Menționăm că, în anul curent, sezonul de recoltare începe cu 1-2 săptămâni mai devreme, astfel că culesul în masă va demara peste o săptămână.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›