Chiar dacă condițiile meteo din acest an au fost destul de complicate, iar seceta a afectat o mare parte din culturile agricole, totuși strugurii vor fi de o calitate mai înaltă decât cei din anul trecut. Dar și recolta prognozată nu va fi mai mică decât cea înregistrată în anul 2021.
Deși în unele regiuni ale țării deja a început recoltarea soiurilor de struguri, care au conținutul de zahăr ce corespunde maturării tehnologice, multe soiuri abia intră în pârgă.
În ceea ce ține de prețul de comercializare a strugurilor, experții susțin că acesta ar trebui să fie nu mai puțin de 6 -7 lei pentru un kilogram, ceea ce ar permite viticultorilor să-și recupereze investițiile și să continue implicarea în dezvoltarea sectorului.
Vladimir Corobca, consultant în viticultură, ONVV menționează că estimativ, în anul 2022, cheltuielile de îngrijire a unui ha de viță-de-vie cu soiuri tehnici este de circa 48 – 50 de mii de lei moldovenești.
Totodată, expertul a explicat că viticultorul și vinificatorul se află în aceeași barcă, respectiv ei trebuie să colaboreze.
Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV, spune că prețurile de comercializare a vinurilor ar trebui să crească cu cel puțin 30%, deoarece au crescut prețurile la inputuri și de logistică, inclusiv lipsa accesului la portul din Odesa.
Nicolae Taran, directorul adjunct al Institutului de Horticultură, a spus, în cadrul unei emisiuni radio, că 6 -7 lei pentru un kg de struguri este un preț mediu bun care îl face pe viticultor să-și compenseze cheltuielile și să-și facă rezerve pentru anul viitor.
Menționăm că, în anul curent, sezonul de recoltare începe cu 1-2 săptămâni mai devreme, astfel că culesul în masă va demara peste o săptămână.
Comentarii