Realizarea lucrării de tăiere la mur necesită cunoașterea unor particularități și respectarea termenilor optimi, astfel încât să obținem maximul dorit de la această lucrare.
În acest articol discutăm despre tăierea murului primăvara și toamna, când exact și de ce specialiștii recomandă realizarea lucrării de tăiere.
Tăierile la mur încep încă din anul întâi, imediat după plantare, când tulpinile se scurtează la 15-20 cm de la sol. Dacă materialul săditor are mai mult de 2-3 mlădiţe se păstrează cea mai robustă, celelalte se taie complet, cât mai aproape de nivelul coletului.
Recomandări la Plantarea și îngrijirea murului găsiți pe acest link.
Lăstarii, apăruţi pe parcursul vegetaţiei, se orientează corect în spațiu şi se palisează pe spalier.
În anul doi, primăvara, după ce a trecut pericolul îngheţurilor, se aleg 2-3 tulpini anuale pentru fructificare, ce se scurtează la 1,5-2,0 m.
Creşterile laterale la distanţa de 0,4-0,5 m de la sol se taie la inel. Ramificările laterale, situate pe aceste tulpini în partea superioară, se răresc şi se scurtează la 25-30 cm.
Tulpinile de rod la mur se palisează uniform pe spalier în formă de evantai. Vara se aleg 6-7 lăstari pentru fructificare în anul următor.
În anul trei după plantare începe tăierile de fructificare la mur. Acestea sunt orientate spre reglarea încărcăturii și înlăturarea tulpinilor ce deja au fructificat. Acest lucru se realizează deoarece:
Soiurile sezoniere de mur au tulpinile bienale, ceea ce înseamnă că au o durată de viață de doi ani. Adică, în primul an tulpinile cresc și se dezvoltă pe partea vegetativă, iar pe parcursul la al doilea an, pe tulpini vor apărea lăstari laterali fructiferi, care apar din mugurii micști formați în axilele frunzelor în primul an de vegetație.
În urma fructificării, tulpina de 2 ani moare și trebuie înlăturată.
Absolut la toate soiurile de zmeur și mur este foarte important ca tulpinile sa fie tăiate cât mai aproape de suprafața solului.
Tăierile la mur primăvara sau toamna? Argumente
De obicei, tăierile la mur se realizează primăvara, înlăturându-se tulpinile ce deja au fructificat. Acest lucru se argumentează prin faptul că aceste tulpini vor proteja plantele de vânturile puternice din timpul iernii.
Totuși, în ultima perioadă, tot mai mulți specialiști recomandă realizarea tăierilor la mur toamna (varianta optimă după finalizarea recoltării) argumentând acest lucru prin faptul că lăstarii de doi ani lasă frunzele destul de târziu, astfel împiedică pătrunderea luminii solare și aerația tufei de mur, limitând maturizarea lăstarilor și lemnificarea tulpinilor anuale.
La fel, tulpinile lăsate consumă elemente nutritive inutil și ar putea deveni o sursă de infecție cu boli și dăunători pentru restul plantei.
Detalii despre Musculița galicolă a tulpinilor de zmeur.
La realizarea tăierilor la mur țineți cont de următoarele recomandări:
- După recoltare înlăturăm tulpinile de 2 ani care au fructificat deja, obligatoriu de la nivelul solului.
- La mur se păstrează 3-6 tulpini pentru fructificare, care se scurtează printr-o tăietură oblică deasupra mugurelui la înălțimea de 1,8-2 m. Iar 4-5 ramuri laterale, sunt scurtate la 25-30 cm (3-5 muguri).
- Dintre tulpinile tinere de 1 an se înlătură cele mai subțiri și mai slabe, cât și cele traumate mecanic sau bolnave.
- Cele 4-5 creșteri laterale vor fi dispuse alternant pe tulpină, începând de la înălțimea de aproximativ 50 cm față de sol și până la vârful tulpinii.
- Creșterile laterale situate mai jos de 50 cm față de sol se îndepărtează, deoarece lăstarii fructiferi sub greutatea fructelor, se apleacă apoi către sol, acestea putând fi murdărite de ploi și vânt. Aceste tăieri mai au și rolul de a descongestiona tufa de mur pentru o mai bună însorire și aerație, contribuind la combaterea naturală a bolilor și dăunătorilor care se propagă la umbră și în mediul umed.
Este importantă realizarea corectă a tăierii deasupra mugurelui, cu o porțiune suficientă din lăstar lăsată. Tăierea nu trebuie să neglijeze circuitul substanțelor nutritive către mugure sau să permită dezvoltarea bolilor pe o porțiune lăsată mai lungă, dar să permită cicatrizarea. Distanța dintre tulpini pe rând trebuie să fie de minim 15 cm.
V-ar putea plăcea și articolul despre Instalarea spalierului la mur și zmeur. Materiale necesare la un hectar.
Tăierea soiurilor remontante de mur
În plantațiile profesionale de zmeur și mur remontant se păstrează doar roada de pe tulpinile anuale. În acest caz, după recoltarea fructelor toate tulpinile se taie la nivelul solului.
Tulpinile noi vor crește în fiecare an și vor produce în perioada august-octombrie (în teren protejat perioada de fructificare se extinde până în decembrie).
Grădinarii amatori mai practică înlăturarea vârfului tulpinii de un an care a rodit, după maturarea fructelor din prima recoltă. Aceasta se face cu scopul obținerii unei recolte timpurii pe lăstarii de 2 ani.
Dacă privim în asamblu, atunci când păstram toate tulpinile fructifere (din anul unu și doi) avem o produție mai mare dar de calitate mai slabă și recoltarea fiind mai dificilă.
Deoarece, atunci când se taie mai sus, în anul următor din mugurii de la suprafața solului vor crește mulți lăstari laterali, care îndesesc plantația și vor fi o gazdă pentru numeroase boli și dăunatori.
După efectuarea tăierilor, pentru cicatrizare și prevenirea bolilor fungice, se recomandă aplicarea a 1-2 stropiri cu un fungicid pe bază de cupru.
Informație foarte utilă despre tăierea murului! Mulțumesc mult!
Cu drag. Mult succes 🤗