‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 31 octombrie, 2024
18.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări de toamnă obligatorii în plantațiile de zmeur și mur. Sfaturi pentru o recoltă...

Lucrări de toamnă obligatorii în plantațiile de zmeur și mur. Sfaturi pentru o recoltă bogată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Murul și zmeurul au devenit în ultimii ani unele dintre cele mai apreciate culturi. Fructele acestor bacifere sunt apreciate pentru substanțele nutritive și curative pe care le conțin. Și dacă la acest capitol sunt mulți cunoscători, despre aceea cum trebuie corect îngrijite plantațiile de zmeur și mur cunosc mai puțini.

În cadrul seminarului „Lucrările de toamnă în plantațiile de zmeur și mur” organizat de proiectul USAID/APM și Pomușoarele Moldovei, Irina Pompuș, specialist în culturi bacifere ce are o experiență în cultivarea murelor de peste 5 ani, a explicat care sunt cele mai importante lucrări ce trebuie efectuate toamna în plantații și care sunt termenii optimi de realizare a acestora.

„Zmeurul și murul sunt semiarbuști cu ciclul de viață a tulpinilor aeriene bienal, în primul an cresc, iar în anul al II-lea rodesc, apoi se usucă. Partea aeriană fiind perenă. Lucrările de toamnă în principiu se limitează la două lucrări de bază: efectuarea tăierilor și administrarea îngrășămintelor. Efectuarea tăierilor din toamnă au un impact pozitiv asupra dezvoltării plantației. Mulți producători lasă aceste creșteri bienale până în primăvară, argumentând că astfel sunt protejate de îngheț restul tupinilor, însă, de fapt, ele nu stimulează rezistența la ger a plantei. În plus, lăstarii de doi ani lasă frunzele destul de târziu, astfel împiedică pătrunderea luminii solare și aerația tufei, limitând maturizarea lăstarilor și lemnificarea tulpinilor anuale. La fel, consumă elemente nutritive inutil și sunt o sursă de infecție cu boli și dăunători pentru restul plantei”, a explicat Irina Pompuș.

‹ adv ›

De ce sunt necesare tăierile de toamnă?

  • Elementele nutritive sunt utilizate neefectiv de tulpinile de 2 ani;
  • Acolo unde avem în abundență tulpini de 1 și 2 ani, este prea multă umbră, ceea ce nu permite razelor solare să pătrundă până la lăstarii din mijloc, astfel ei nu se maturizeaza uniform, scăzând din rezistența la ger;
  • Tufele mari, netăiate, nu vor produce mai multe fructe, din contra, pentru că aerul și lumina pătrund mai greu până la rădăcină, crește riscul mucegaiurilor și a atacurilor agresive ale dăunătorilor.

Citește și despre Instalarea spalierului la zmeur. Sfaturi la întreținere.

Tăierile de toamnă la mur

  • După recoltare înlăturăm tulpinile de 2 ani care au fructificat deja, obligatoriu de la nivelul solului;
  • Dintre tulpinile tinere de 1 an se înlătură cele mai subțiri și mai slabe, cât și cele traumate mecanic sau bolnave;
  • Tulpinile rămase vor fi scurtate la 1,8-2,0 m, iar dintre creșterile laterale vor fi păstrate 4-5, care vor fi tăiate la 25-30 cm, restul urmând să fie retezate de la punctul de inserție pe tulpină.
  • Cele 4-5 creșteri laterale vor fi dispuse alternant pe tulpină, începând de la înălțimea de aproximativ 50 cm față de sol și până la vârful tulpinii.
  • Creșterile laterale situate mai jos de 50 cm față de sol se îndepărtează, deoarece lăstarii fructiferi sub greutatea fructelor, se apleacă apoi către sol, acestea putând fi murdărite de ploi și vânt. Aceste tăieri mai au și rolul de a descongestiona tufa de mur pentru o mai bună însorire și aerație, contribuind la combaterea naturală a bolilor și dăunătorilor care se propagă la umbră și în mediul umed.

„Este deosebit de important tăierile să fie realizate corect, deasupra mugurelui, cu o porțiune din lăstar lăsată. Tăierea efectuată nu trebuie să neglijeze circuitul substanțelor nutritive către mugure sau să permite dezvoltarea bolilor pe o porțiune lăsată mai lungă. Tăierea efectuată trebuie să permită cicatrizarea. Distanța dintre tulpini pe rând trebuie să fie de minim 15 cm”.

Tăierile la zmeur

Zmeurul, spre deosebire de mur, drajonează puternic, în cel de-al doilea an după plantare vom avea de o parte și de cealaltă parte a rândului inițial plantat, o mulțime de drajoni de diferite grosimi și înălțimi.

‹ adv ›

Tăierile au scopul de a selecta cele mai bune tulpini, neafectate de boli, să fie suficient de groase (min. 0,8 cm)și dispuse alternant, la un interval de 15-20 cm. Tulpinile bolnave, rupte, ori prea subțiri se taie de la nivelul solului. Dacă drajonii au acaparat și intervalul dintre rânduri, se va trece la eliminarea în totalitate a acestora, restabilind intervalul necesar pentru o bună însorire și ventilație, dar și pentru accesul la efectuarea diferitor lucrări de întreținere.

Tăierea soiurilor de zmeur și mur remontante

Soiurile remontante de mur și zmeur, produc fructe pe vârful tulpinilor de un an, vara târziu până la sfârsitul toamnei. Dacă sunt lăsate peste iarnă aceste tulpini vor produce din nou în anul următor, vara devreme, pe partea inferioară a tulpinilor.

‹ adv ›

Calitatea fructelor pe tulpinile de doi ani va fi mult inferioară și recoltarea dificilă datorita intercalării tulpinilor de doi ani cu cele de un an care sunt în creștere.

De asemenea, când păstrăm tulpinile în anul al doilea, cele care cresc sunt mai subțiri și mai înalte, deci recoltarea este mai dificilă și în toamnă.

Dacă privim în asamblu, atunci când păstram toate tulpinile fructifere (din anul întâi și doi) avem o produție mai mare dar de calitate mai slabă și recoltarea este mai dificilă.

Mulți fermieri preferă să renunțe la producția de vară de pe tulpinile din anul doi în favoarea unei producții mai mici, dar de calitate mai bună obținută în perioada august-octombrie.

„În toate plantațiile profesionale din Europa și din lume se păstreaza doar roada de toamnă, cea pe tulpinile anuale. În acest caz toate tulpinile se taie la nivelul solului, după recoltarea fructelor. Tulpinile noi vor crește în fiecare an și vor produce în perioada august-octombrie (în teren protejat perioada de fructificare se extinde până în decembrie). Este important ca tulpinile sa fie tăiate cât mai aproape de suprafața solului. Dacă se taie mai sus, în anul următor din muguri de la suprafața solului vom avea multe creșteri laterale care ne îndesesc plantația și vor fi o gazdă pentru numeroase boli și dăunători”.

Tratamente și fertilizări de toamnă la mur și zmeur

Tratamentele de toamnă au ca scop combaterea ciupercilor și bacteriilor care pot povoca boli grave plantelor, precum și combaterea insectelor acarienilor în stadiul de iernare.

Trebuie să efectuăm aceste tratamente atunci când condițiile meteorologice ne permit și anume, sunt temperaturi peste 5°C, fără vânt sau ploaie. După efectuarea tăierilor, pentru cicatrizare se aplică 1-2 stropiri cu un fungicid pe bază de cupru.

În perioada de repaus se face o fertilizare de bază prin încorporarea unui îngrășământ organic. Acesta nu se spală și se descompune treptat oferind plantei substanțele nutritive necesare.

Clik aici pentru a afla despre Mure și zmeure proaspete iarna sau tehnologia olandeză de producere a fructelor moi.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. buna seara. sint in primul an de plantatie de zmeur si mur. lastarii sint de aprox. 1,5-2m. sint primii lastari din butasi plantati in toamna 2017.spuneti-mi va rog, cum scap de musculita galicola fara sa tai primii mei lastari?mentionez ca „gilmele” cu larve sint pozitionate foarte aproape de pamint. daca am un singur lastar bolnav dat din butas si il tai, o sa mai dea altii in primavara?

    va multumesc,
    vlad marius

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›