‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 iulie, 2024
27.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEvoluția agriculturii în UE: Ferme mai puține, dar mai puternice

Evoluția agriculturii în UE: Ferme mai puține, dar mai puternice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mărimea medie a fermelor în Uniunea Europeană a crescut în ultimii ani cu 3,8%, iar producția economică a acestora a crescut și ea în medie cu 5,2% pe an, arata un raport al Comisiei Europene privind structura și dinamica fermelor europene. 

Potrivit Agrobroker, cele mai mari creșteri – de până la 10% – s-au înregistrat în cazul fermelor din țările care au aderat la UE în perioada 2004 – 2007, în special în cazul țărilor baltice, Bulgaria și România, arată documentul. Cea mai mică creștere, uneori chiar negativă, s-a înregistrat în statele membre mai vechi – Irlanda, Germania sau Olanda.

În ceea ce privește structura, raportul arată că circa 30% dintre administratorii fermelor au o vârstă de 65 de ani sau mai mult, ceea ce confirmă teoria conform căreia vârsta medie a fermierilor activi este în creștere, iar această situație nu s-a schimbat prea mult între anii 2005 – 2010, perioada acoperită de raport. Datele arată că fermierii mai în vârstă administrează ferme mai mici, iar cele mai mari ferme sunt administrate de persoane de vârstă mijlocie.

‹ adv ›

Datele arata ca mulți fermieri continuă activitatea agricolă și după vârsta normală de pensionare, din necesitate sau din alegere, întârziind transferarea terenurilor agricole către generațiile mai tinere. În același timp tinerii fermieri sunt într-o situație sensibilă, ținând cont de faptul că suprafața agricolă utilizabilă este limitată (totalul este aproximativ neschimbat din anul 1975 încoace) iar loturile de teren eliberate de vârstnici sunt de obicei preluate de fermierii de vârstă mijlocie care au deja operațiuni agricole active.

În ceea ce privește statutul legal al fermei, 97% din totalul fermelor din UE au fost administrate de persoane fizice în anul 2010, persoana respectivă fiind în același timp și administratorul fermei. Doar 2,4% din totalul fermelor active au fost deținute de companii, și 0,6% de grupuri de firme. Proporția fermelor de familie a scăzut doar puțin, 0,75% față de anul 2005, arată raportul.

Descarcă aici Raportul „Structure and dynamics of EU farms: changes, trends and policy relevance”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›