‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAna Boet: Am început importul de vaci din Danemarca. Productivitatea medie anuală de lapte...

Ana Boet: Am început importul de vaci din Danemarca. Productivitatea medie anuală de lapte 11,5 – 12 mii de litri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Jim și Ana Boet, care gestionează o fermă de vaci în raionul Edineț, și-a planificat, ca pe parcursul perioadei următoare, să mărească numărul de animale din fermă până la 400 de vaci mulgătoare.

Aceasta ar însemna ca în gestiunea companiei să fie circa 800-900 de vaci, inclusiv tineret, vaci în repaus mamar. 

Primii pași au fost făcuți acum un an, când au început construcția unui grajd, dar care nu a putut fi finalizat în totalitate, astfel că a fost echipat doar o parte, următoarea etapă va fi finalizată în anul curent. 

Inițial, grajdul a fost planificat doar pentru juninci, deoarece acestea stau afară, cu gard electric.

Ulterior, în contextul  politicilor elaborate și aprobate pentru sectorul zootehnic, subvenții per cap de animal, per litru de lapte, s-a decis ca grajdul construit să fie echipat pentru vacile mulgătoare, iar junincile vor fi adăpostite într-o altă hală ce urmează să fie construită. 

jim ana boet

Alte 200 de vaci Holstein Freisian – un nou obiectiv

La începutul săptămânii curente, la ferma familiei Boet a ajuns primul camion cu vaci importate din Danemarca. La cele 200 de vaci mulgătoare pe care le aveau au mai procurat alte 50 de vaci, rasa Holstein Freisian, iar în viitorul apropiat, planifică să mai cumpere încă un camion.

‹ adv ›
jim ana boet

Vezi și Vaca Holstein – cea mai productivă rasă de vaci din lume.

„Pe parcursul perioadei următoare, dacă vom beneficia în continuare de subvenții, vom mai procura alte 200 de vaci. Împreună cu soțul am convenit că trebuie să schimbăm linia parentală din fermă și astfel, am decis să o importăm din Danemarca, care propune o genetică mai sigură.

Rasa pe care am cumpărat-o este una scumpă, mult mai scumpă. La moment, media anuală a productivității de lapte  pentru o vacă este de 9.500 – 10.500 litri, iar rasa pe care am importat-o are o medie anuală de 11.500 – 12.000 litri. Astfel, vom mări capacitatea de producere per animal”.

Ana Boet – reconstrucția fermei, o prioritate

Ana Boet susține că au început a reconstrui și construi mai multe facilități pe teritoriul gospodăriei.

„Odată ce am suportat mai multe cheltuieli și am făcut mai multe investiții, am înțeles că trebuie să cerem un preț la lapte, dar pentru aceasta am început să cercetăm ce putem face pentru a ne încadra în circuitul deja pornit. Astfel că, am aranjat pe foaie toate costurile și am studiat unde le putem ajusta.

Ceea ce ne-a salvat foarte mult este faptul că, de deja de cinci ani, nu mai avem de întors credite și acest lucru a fost posibil datorită deciziei de a digitaliza la maxim ferma. Dispunem de date zootehnice pornind de la fătare și până la vacile care merg la abator. Aceste date sunt în coordonare cu datele financiare, astfel că noi, fiind fermieri, ne permitem să tratăm această afacere ca pe un business. Digitalizarea ne-a ajutat să mergem ferm și să cunoaștem cu exactitate ce facem și ce avem de făcut”. 

Antreprenoarea recunoaște că, acest fapt i-a ajutat mult și atunci când s-au confruntat cu seceta, pentru că ei au știut exact câte vaci furajează, pe cât timp mai au furaje, ce pot ajusteze.

„Și în continuare mizăm pe investițiile pe care deja le-am făcut, deoarece astfel ne vom putea dezvolta mult mai rapid și așa cum ne-am planificat. Datorită subvențiilor pe care le-am obținut și pe care le-am divizat corect, am putut să achităm datoriile pe care le aveam, iar circa 60% din ele le-am folosit pentru procurarea bovinelor. Iar bovinele, până la urmă, înseamnă lapte și respectiv bani”. 

‹ adv ›

Digitalizarea fermei – soluție pentru optimizarea costurilor

Ferma familiei Boet este cunoscută drept pionieră în implementarea și promovarea soluțiilor digitale pentru fermele zootehnice din țara noastră și oferă consultanță tuturor fermierilor care își doresc să treacă la un alt nivel de dezvoltare și gestionare a afacerilor. 

„Datorită succesului pe care l-am înregistrat, am devenit furnizorul tehnologiilor digitale pentru fermele de bovine, ovine și caprine. Aici mă refer, în primul rând, la senzorii ce permit citirea datelor și distribuirea acestora către diferite gadget-uri. Datele oferite sunt despre temperatura corpului, activitatea animalelor (sunt în călduri sau nu), perioada optimă pentru însămânțare, alarme în cazul unor suspiciuni de boală.

Acest instrument este foarte util și pentru medicii veterinari, care își pot permite să gestioneze mai multe ferme odată. Medicul poate cura și oferi consultanță în conformitate cu datele pe care le accesează direct de pe telefonul mobil”. 

Pe lângă tehnologiile pe care le promovează Ana Boet, se regăsesc și roboțeii ce ajută la ajustarea costurilor de producere, dar și la gestionarea dejecțiilor animalelor. Tehnologiile promovate sunt testate în ferma lor proprie.     

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›