‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 martie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi și recomandări la plantarea cartofului

Sfaturi și recomandări la plantarea cartofului

‹ adv ›
‹ adv ›

Pregătirea tuberculilor de cartof pentru plantare

Pregătirea materialului săditor începe cu 35-40 zile înainte de plantare. Tuberculii de cartof se sortează, înlăturându-se cei deformați, atacați de boli și dăunători, iar la necesitate, se înlătură colții.

Obligatoriu se calibrează, deoarece mărimea tuberculului dictează adâncimea și densitatea de plantare.

FOTO: osortah.ru

Astfel sortați, se pun în lăzi joase într-un strat de 1-2 tuberculi, la iarovizare (încolțire) în încăperi luminoase cu temperatura aerului de 14-16oC și umiditatea de 85%.  

Când colții ating lungimea de 1-1,5 cm, tuberculii sunt potriviți pentru plantare, dar mai întâi se călesc prin scăderea temperaturii timp de 8-10 zile până la de 6-10oC.

Plantarea cu tuberculi astfel pregătiți permite obținerea recoltei cu 10-15 zile mai devreme. Mai multe detalii despre cultivarea extratimpurie a cartofului puteți găsi aici.

Acest procedeu tehnologic contribuie și la rezistența cartofului față de dăunători, deoarece aceștia sunt fiziologic maturați și nu vor fi atacați de gândacul de Colorado, care va opta pentru plantele obținute din tuberculii plantați mai târziu.

‹ adv ›

Când se plantează cartofii

Perioada optimă de plantare a cartofului este atunci când temperatura solului la adâncimea de plantare atinge 6-7oC. În condițiile regiunii noastre, acest lucru poate fi realizat începând cu 20 martie în regiunile de sud, iar în cele de nord de la 1-10 aprilie.

Adâncimea optimă de plantare a cartofului

Adâncimea corectă de plantare a cartofului duce la răsărirea mai rapidă a plantelor, sporește productivitatea și facilitează lucrările de întreținere a plantelor. Adâncimea de plantare depinde de:

  • componența mecanică a solului – pe soluri ușoare se plantează mai adânc, pe cele grele mai la suprafață;
  • irigarea – dacă cultura va fi irigată se plantează mai la suprafață, iar dacă irigarea lipsește tuberculii vor fi amplasați mai adânc în sol;
  • mărimea tuberculului – dacă tuberculii sunt mărunți, cu fracția de 28-35 mm, aceștia trebuie plantați la o adâncime mai mică, de circa 5 cm. Dacă sunt mai mari, trebuie plantați puțin mai adânc, pentru ca deasupra tuberculilor să fie circa 6 cm de sol.
FOTO: osortah.ru

Este important ca tuberculii, indiferent de dimensiune, să fie acoperiți cu 5-6 cm de sol, cei mai mășcați fiind plantați mai adânc pentru a permite acest lucru.

‹ adv ›

Află aici despre Fertilizarea cartofului – când și ce îngrășăminte introducem.

Distanța de plantare a cartofului

În funcție de mărimea tuberculilor se stabilește densitatea de plantare. Cu cât cartoful este mai mare, cu atât și puterea de creștere este mai mare, iar planta formează tulpini mai multe.

Per general, dacă tuberculii au dimensiunile de 45-55 mm, atunci se recomandă distanța între tuberculi pe rând de 30 cm, dacă este mai mare de 55 mm – 32-35 cm.

Dacă planificați să semănați cartofi pentru plantarea ulterioară, tuberculii trebuie să aibă diametrul de 28-35 mm, iar între plante pe rând distanța trebuie să fie de 22-25 cm. Astfel, per hectar, sunt obținute 72-73 de mii de plante.

Mușuroirea cartofului

Pentru cartoful timpuriu și extratimpuriu terenul trebuie să fie neted imediat după plantare. În acest caz, răsărirea va avea loc mult mai rapid.

În cazul în care deasupra tuberculilor va fi mai mult pământ, aceștia vor răsări mai târziu cu circa 3-4 zile. După ce cartofii au răsărit și tulpinile au înălțimea de 5-7cm, plantele necesită mușuroire.

Mușuroirea este deosebit de importantă, deoarece tuberculii se formează în sol, deasupra celor plantați, astfel mușuroind formăm „viitoarea casă a noilor tuberculi”.

Stratul de sol, numit bilon, trebuie să fie de circa 15 cm, acesta va asigura dezvoltarea normală a plantelor cu înălțimea de 40-50 cm. Totodată, bilonul format va asigura umiditatea normală. În caz contrar, în zilele cu temperaturi înalte, solul poate extrage umiditatea din tuberculi.

Pentru zonele cu temperaturi mai înalte bilonul trebuie să aibă înălțimea de 18-22 cm, mai ales pe solurile unde irigarea este imposibil de realizat.

Irigarea cartofului

În condițiile țării noastre, irigarea este o măsură decisivă pentru realizarea unor producții înalte și constante. Aceasta se realizează în dependență de umiditatea solului. Necesitatea de udare poate fi determinată simplu, săpând la adâncimea de 10-15 cm cu un hârleț.

Dacă solul este uscat, udările deja trebuiau realizate, iar dacă solul arată umed, udările trebuie preconizate pentru următoarele zile. Dacă veți realiza udările la timp, plantele nu vor intra în faza critică și se vor dezvolta normal.

Fazele critice, când plantele necesită irigare sunt: inițierea formării tuberculilor, înflorirea și terminarea fazei de înflorire. Norma de udare recomandată este de 300-400 de m³ de apă, iar metoda recomandată – prin picurare.

Află aici Când și cum se plantează cartofii: sfaturi utile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii