‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecolta de cereale estimată în Moldova, cu circa 50% mai mică față de anul...

Recolta de cereale estimată în Moldova, cu circa 50% mai mică față de anul trecut – Agrocereale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În pofida tuturor provocărilor din anul agricol 2021 – 2022, Republica Moldova va avea asigurată producția cerealieră necesară pentru consumul intern. 

Contactat de Agrobiznes, Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, a menționat că recoltele obținute la culturile cerealiere asigură în totalmente necesitățile interne ale statului.

Mai mult ca atât, în condițiile foarte dificile cu care ne confruntăm, se și exportă.

„Recolta de grâu, în acest an, este cu 30 – 40% mai mică decât în anul precedent, floarea-soarelui, la fel, înregistrează o scădere cu circa 30-40% față de anul 2021, care a fost un an cu roade record. Cel mai mult a avut de suferit recolta de porumb, dacă în anul trecut am recoltat peste 3 milioane de tone, cred că în anul acesta, dacă vom ajunge la un milion de tone de porumb. Per total, pentru culturile cerealiere, din cauza scăderii dramatice la cultura porumbului, recolta va fi cu circa 50% mai mică. Aceste date sunt preventive desigur, dar nu cred că se vor schimba radical”, a explicat Igor Grigoriev. 

‹ adv ›

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au specificat că date oficiale privind recoltele vor fi disponibile abia în prima decadă a lunii decembrie.

Președintele Asociației spune că, o bună parte din producția cerealieră din Ucraina, zona de nord – Cernăuți, Vinița, Jitomir – unde s-a reușit semănatul și recoltarea, va tranzita teritoriul Republicii Moldova, sau va fi depozitate pentru ca ulterior să fie exportată. 

„La nivel de cereale situația este sub control, iar statul va fi asigurat. Mai mult ca atât, Agenția Rezerve Materiale este în faza de negociere cu producătorii și traderii din Republica Moldova referitor la completarea rezervei de stat de grâu cu cel puțin 40 de mii de tone. Aceasta, până la urmă, este un factor pozitiv atât pentru agricultură, producători, cât și pentru securitatea alimentară a țări”. 

În ceea ce ține de prețurile la cereale, Igor Grigoriev susține că sunt mici, dar nu dramatice. Și aceasta este din cauza războiului din țara vecină, care a afectat lanțul logistic. 

„Cea mai mare cotă din prețul oferit o reprezintă costul pentru logistică, care este în mărime de 30-40% din prețul cerealelor. Iată care este motivul prețurilor mici. Fermierii trebuie să înțeleagă că prețul cerealelor nu este stabilit de traderi, dar este dictat de bursele internaționale și regionale”. 

‹ adv ›

Principalele probleme cu care se confruntă la moment exportatorii de cereale sunt fluidizarea transportului în vamă, un control de frontieră mai rapid, simplificarea procedurilor de autorizare a exporturilor de produse agricole, reducerea tarifelor în cazul transportului de mărfuri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›