În pofida tuturor provocărilor din anul agricol 2021 – 2022, Republica Moldova va avea asigurată producția cerealieră necesară pentru consumul intern.
Contactat de Agrobiznes, Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, a menționat că recoltele obținute la culturile cerealiere asigură în totalmente necesitățile interne ale statului.
Mai mult ca atât, în condițiile foarte dificile cu care ne confruntăm, se și exportă.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au specificat că date oficiale privind recoltele vor fi disponibile abia în prima decadă a lunii decembrie.
Președintele Asociației spune că, o bună parte din producția cerealieră din Ucraina, zona de nord – Cernăuți, Vinița, Jitomir – unde s-a reușit semănatul și recoltarea, va tranzita teritoriul Republicii Moldova, sau va fi depozitate pentru ca ulterior să fie exportată.
În ceea ce ține de prețurile la cereale, Igor Grigoriev susține că sunt mici, dar nu dramatice. Și aceasta este din cauza războiului din țara vecină, care a afectat lanțul logistic.
Principalele probleme cu care se confruntă la moment exportatorii de cereale sunt fluidizarea transportului în vamă, un control de frontieră mai rapid, simplificarea procedurilor de autorizare a exporturilor de produse agricole, reducerea tarifelor în cazul transportului de mărfuri.
Comentarii