În ultimii ani, sortimentul de soiuri de nuci cultivate în Republica Moldova s-a micșorat, astfel că, la moment, sunt câteva soiuri de bază, în rest, fie livezile au fost defrișate, fie realtoite sau nu mai sunt relevante, pentru că nu mai sunt solicitate și chiar dacă se mai fac careva vânzări, prețurile sunt foarte mici.
Recoltele obținute în anul curent, vin să confirme faptul că, soiurile alese de majoritatea nucicultorilor autohtoni sunt solicitate pe piețele europene și se pot obține prețuri avantajoase.
Despre aceasta a comunicat Oleg Tîrsîna, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, contactat de Agrobiznes.
‹ adv ›
Acesta susține că, recoltele care s-au adunat în plantații sunt, în linii mari, pe măsura așteptărilor.
Circa 5-7% din nuci au o greutatea medie mai mică, deoarece nu a fost suficientă umiditate ca miezul să se formeze.
Oleg Tîrsîna a explicat că, din păcate, pe parcursul anilor, producătorii s-au bazat pe o singură oportunitate de export, adică la procesare.
Oleg Tîrsîna spune că, pe parcursul lunii octombrie și până la moment, în regim foarte dinamic, au loc discuții cu potențiali cumpărători pentru a-i convinge că nucile din țara noastră sunt de calitate.
În ceea ce ține de de prețurile care sunt oferite pentru nucile în coajă de soiuri mai puțin solicitate pe piață, există anumite bariere la vânzare, deoarece piața europeană acceptă o producție cu anumiți parametri legați de culoarea miezului, chiar și calitățile gustative, care încep să conteze din ce în ce mai mult.
Consumatorul european, până la moment, era, în mare parte, intersat ca atunci când cumpără nuci, acestea să se spargă ușor, miezul să fie alb și evident, să nu prezinte semne de boli și dăunători.
Pe final, Oleg Tîrsîna a îndemnat producătorii de nuci să folosească această oportunitate pentru a promova producția pe care o cresc.
Comentarii