‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOleg Tîrsîna: Moldova are o ofertă reală de nuci în coajă, foarte competitivă pe...

Oleg Tîrsîna: Moldova are o ofertă reală de nuci în coajă, foarte competitivă pe piața UE. Trebuie să identificăm noi parteneriate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În ultimii ani, sortimentul de soiuri de nuci cultivate în Republica Moldova s-a micșorat, astfel că, la moment, sunt câteva soiuri de bază, în rest, fie livezile au fost defrișate, fie realtoite sau nu mai sunt relevante, pentru că nu mai sunt solicitate și chiar dacă se mai fac careva vânzări, prețurile sunt foarte mici. 

Recoltele obținute în anul curent, vin să confirme faptul că, soiurile alese de majoritatea nucicultorilor autohtoni sunt solicitate pe piețele europene și se pot obține prețuri avantajoase. 

Despre aceasta a comunicat Oleg Tîrsîna, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, contactat de Agrobiznes.

Acesta susține că, recoltele care s-au adunat în plantații sunt, în linii mari, pe măsura așteptărilor.

„Dacă este să vorbim despre soiul Pescianski, în urma verificărilor care au fost efectuate în lunile iulie-august, miezul era de calitate foarte bună, dar ploile din august-septembrie au afectat calitatea. La moment, miezul are o culoare puțin mai închisă, dar pot spune că, avem o calitate acceptabilă. Această situație este valabilă pentru majoritatea soiurilor timpurii. La soiul Fernor, care s-a recoltat ulterior, calitatea este foarte bună, iar la soiul Chandler – este excelentă în majoritatea livezilor. Desigur că, Chandler, ca și soi, are miezul mult mai deschis, iar anul acesta s-a confirmat acest fapt”, a explicat Oleg Tîrsîna. 

Circa 5-7% din nuci au o greutatea medie mai mică, deoarece nu a fost suficientă umiditate ca miezul să se formeze. 

„Cea mai mare problemă care există, în anul curent, este prețul oferit pentru producția de nuci. Companiile care colectează miez îl achiziționează la un preț destul de redus, practic la nivelul anului 2018, doar că atunci motivele prețului oferit erau de ordin intern, în acest an țin, mai mult, de conjunctura externă și de incertitudinea care există pe piață.

Totodată, foarte multe fabrici din Europa, care produceau produse de patiserie, fie și-au redus activitatea, fie au sistat-o temporar. Aceasta, la fel, a dus la scăderea volumului livrărilor pe piața europeană. Din discuțiile pe care le-am avut cu exportatori, importatori din Europa, intermediari din România, cumpărători de nucă în coajă din Italia, Franța, Spania, Portugalia există cerere, iar Republica Moldova, în ultimii doi ani, are o ofertă reală de nuci în coajă de soi de calitate, foarte competitivă pe piața europeană”. 

Oleg Tîrsîna a explicat că, din păcate, pe parcursul anilor, producătorii s-au bazat pe o singură oportunitate de export, adică la procesare.  

„În mare parte, nucile din Republica Moldova erau decojite și exportate ca miez. Atunci a fost o mare oportunitate pentru noi, dar, totodată, a fost și un factor de risc, deoarece ne-am bazat doar pe această posibilitate de export și nu am anticipat momentul de a diversifica canalele de export și de a identifica cumpărători pentru nucile în coajă. Altfel spus, nu am pregătit terenul pentru a putea exporta volume mai mari de nuci în coajă, iar anul acesta, avem o recoltă semnificativ mai mare decât în anii precedenți. În plus, nu existau probleme la export, întotdeauna se găseau oportunități și, abia în anul acesta, ne-am pomenit într-o conjunctură mult mai competitivă, mai concurențială și realizăm că trebuie să recuperăm tot ceea ce nu s-a făcut în ultimii ani, să identificăm noi parteneriate pentru exportul nucilor în coajă”. 

‹ adv ›

Oleg Tîrsîna spune că, pe parcursul lunii octombrie și până la moment, în regim foarte dinamic, au loc discuții cu potențiali cumpărători pentru a-i convinge că nucile din țara noastră sunt de calitate. 

„Suntem destul de optimiști și realizăm activități concrete, astfel ca toți producătorii să-și poată comercializa producția. Este foarte important ca producătorii de nuci să înțeleagă un moment fundamental, atunci când recoltează nucile care sunt de calitate excelentă, dar nu realizează etapele de prelucrare post-recoltare cum ar fi: decojirea de coaja verde, spălare, uscare, calibrare și păstrarea corespunzătoare, calitatea degradează destul de repede. Acest aspect contează foarte mult, mai ales atunci când vrei să vinzi marfa la un preț avantajos”.

În ceea ce ține de de prețurile care sunt oferite pentru nucile în coajă de soiuri mai puțin solicitate pe piață, există anumite bariere la vânzare, deoarece piața europeană acceptă o producție cu anumiți parametri legați de culoarea miezului, chiar și calitățile gustative, care încep să conteze din ce în ce mai mult. 

„Aceste soiuri, însă, sunt exportate în destinații cum ar fi Orientul Mijlociu, Orientul Îndepărtat, Turcia, Africa, Egipt și prețul este de circa 1,10 – 1,80 euro. Dacă vorbim despre soiurile care sunt solicitate: Pescianski, Chandler, Fernor, Franquete, atunci prețul începe de la 2-2,80 euro, în funcție de calibru, calitate/culoarea miezului. Dacă e să menționez despre prețurile oferite la miezul de nucă, aici avem un teren mult mai dificil și greu de abordat, deoarece prețul care se oferă la piață, 65-70 de lei kg, diferă de cel cu care se exportă, 5-6 euro. O parte dintre producători deja au lansat liniile și pregătesc loturi de miez, care vor fi livrate către anumiți cumpărători ce au capacitatea de a cumpăra miezul la prețuri mai mari, vorbim despre 6,5-7 euro. Anume pe acest segment suntem concentrați, ca să-l extindem și să-l dezvoltăm. De regulă, în anii precedenți, prețurile erau deja clare la mijlocul lunii octombrie, în anul curent, suntem în luna noiembrie și piața este încă destul de incertă”. 

Consumatorul european, până la moment, era, în mare parte, intersat ca atunci când cumpără nuci, acestea să se spargă ușor, miezul să fie alb și evident, să nu prezinte semne de boli și dăunători.

„Acum, însă, și cred că și pe viitor, vor conta, calitățile gustative deoarece cumpărătorii realizează că există diferențe foarte mari între nucile care sunt livrate, în mod prioritar, din Republica Moldova, dar și Ucraina, România și cele din SUA, China și alte zone. Aceasta, până la urmă, ne avantajează, pentru că solurile noastre, clima, tehnologiile de producere, lipsa abuzului de administrare a îngrășămintelor și, cât de paradoxal nu ar suna, lipsa irigării, adică metoda tradițională de producere a nucilor, în final, are un impact important asupra calității gustative a miezului”. 

‹ adv ›

Pe final, Oleg Tîrsîna a îndemnat producătorii de nuci să folosească această oportunitate pentru a promova producția pe care o cresc. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›