Modificarea Legii nr. 22 din 2018 privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri a devenit necesară deoarece prevederile anterioare nu au dus la realizarea scopului anunțat anterior și anume de a reduce ocuparea informală a zilierilor.
Agricultura este unul dintre sectoarele principale ale economiei naționale, care utilizează la scară largă munca necalificată, efectuată ocazional.
Astfel că, în anul 2020, în urma studiului realizat referitor la eficiența Legii nr 22/2018 s-a constatat că, de fapt, numărul zilierilor înregistrați în registrul de evidență a scăzut dramatic.
Contactat de Agrobiznes, Andrei Zbancă, dr., conf. univ. UTM, a menționat că, după aprobarea Legii, adică în anul 2019, Inspectoratul de Stat al Muncii a înregistrat 19,428 de persoane cu statut de zilier în Republica Moldova, ceea ce înseamnă mai puțin de 0,1% din necesarul de om-zile.
Conform studiului realizat, în Republica Moldova necesitatea sectorului agricol de valoare înaltă se estimează la 16-18,5 milioane de om-zile sau 200-230 de mii de oameni zilieri.
La începutul anului 2022 au fost organizate mai multe discuții cu participarea Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, președintele comisiei fiind atunci Vladimir Bolea, în cadrul cărora au fost expuse mai multe propuneri de modificare a Legii nr. 22 din 2018.
Guvernul a propus două soluții de legalizare a muncii în agricultură – plafonarea activitatea gospodăriilor țărănești și voucherele pentru munca prestată de zilieri.
În esență, zilierii lucrează, conform noilor modificări, 120 de zile pe an (iar în mediu se estimează 80-85 zile pentru un om), respectiv nu este necesitate de a achita impozitul pe venit de 12%, care era colectat și împiedica oficializarea zilierilor, a mai adăugat Andrei Zbancă.
Andrei Zbancă a mai adăugat că varianta finală a modificărilor operate este total diferită de propunerile înaintate de mediul asociativ și de sectorul real al economiei în cadrul întrunirilor, ceea ce nu facilitează și chiar împiedică realizarea în practică a legii date privind munca zilierilor – lege care este extrem de așteptată și solicitată de antreprenori agricoli într-o formă simplistă și operațională – lucrativă.
Specialistul susține că Legea nu va funcționa și scopurile propuse nu vor fi realizate, cu atât mai mult cu cât fermierii nu au timp pentru a face evidențe mult prea complexe și în fiecare zi. Trebuie oferite condiții și prevederi clare.
Vedeți aici analiza modificărilor recente la Legea zilierilor.
Cu toate acestea, fermierii care sunt nevoiți să apeleze la munca zilierilor spun că, aceștia nu vor să muncească chiar dacă noile prevederi ale Legii stabilesc condiții mai avantajoase și oferă unele beneficii persoanelor care vor exercita activități în calitate de zilieri, în cadrul întreprinderilor agricole.
Tatiana Pavliuc, directoarea „Plaiul Bârlădean” SRL din satul Bârlădeni, raionul Ocnița, a explicat că modificările propuse sunt binevenite, în contextul crizei de forță de muncă.
Producătoarea a menționat că, în sezonul de recoltare, apelează la circa 150 de zilieri pe care îi adună din mai multe sate din regiune.
Totodată, Tatiana Pavliuc, a constat că nu au avut adresări de angajare ca zilieri din partea refugiaților, deși sunt deschiși să-i primească.
Fermierii susțin că și în perioada următoare vor fi nevoiți să apeleze la munca zilierilor, pentru că lipsa forței de muncă se acutizează de la un an la altul.
În acest context, amintim că Agrobiznes a lansat Canalul de Telegram Agrobiznes Jobs cu scopul de a crea conexiunea dintre fermierii și companiile care sunt în căutarea unui/unor angajați și cei care sunt interesați să se angajeze în sectorul agricol.
Canalul este disponibil pe acest link.
Comentarii