În prezent, strugurii de masă autohtoni ajung în peste 22 de țări, fiind înregistrată o dinamică pozitivă a exportului, a informat Gheorghe Gabere, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă din Moldova în cadrul unei ședințe de lucru organizată la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).
Producătorii și exportatorii de struguri de masă au discutat despre activitatea de comerț extern, prețul actual de achiziție a strugurilor de masă și perspectivele de sporire a competitivității strugurilor autohtoni pe piața europeană.
De menționat că, la începutul lunii decembrie, președintele Asociației a remarcat pentru Agrobiznes că, în linii generale, anul, cu toate complicațiile care au apărut, inclusiv conflictul militar și embargoul impus de Federația Rusă, pentru prima dată și la strugurii de masă, a fost unul în care s-au efectuat exporturi de circa 30 de mii de tone de struguri.
Geografia exporturilor este una destul de interesantă, astfel că din cele 30 de mii de tone de struguri, cele mai mari cantități au fost livrate în România – 9400, Kazahstan – 6000, Ucraina – 3700.
Totodată, Gheorghe Gaberi a menționat că, piața europeană este promițătoare, însă viticultorii trebuie să întreprindă activități de reînnoire a sortimentului de struguri și să identifice soiurile înalt productive, cu calități solicitate de consumator.
Actualmente, pe teritoriul țării noastre predomină soiul Moldova, ce ocupă circa 90% din structura plantațiilor viticole.
Conform datelor publicate de MAIA, anual, țara noastră produce peste 100.000 tone de struguri de masă. Acum, strugurii pentru export costă circa 16 lei/kg, iar cei de calitate superioară sunt livrați la prețul de 20 lei /kg.
Comentarii