Deși, anul curent a fost un an secetos, vița-de-vie a avut parte de condiții bune ca să asigure o calitate înaltă a recoltei. Mai mult ca atât, ploile din luna august au permis ca boabele să crească, iar strugurii să atingă parametrii necesari.
Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri susține că, am avut o roadă bună, iar în condiții de secetă, plantele au fost mai puțin afectate de boli. Cea mai mare provocare este faptul că, mari cantități de struguri calitativi au fost comercializate la prețuri extrem de mici, de 1,5-2 lei/kg, la procesare.
Președintele Asociației a remarcat că, în linii generale, anul, cu toate complicațiile care au apărut, inclusiv conflictul militar și embargoul impus de Federația Rusă, pentru prima dată și la strugurii de masă, a fost unul în care s-au efectuat exporturi de circa 30 de mii de tone de struguri.
Un lucru negativ, care se va răsfrânge și în anul viitor, este faptul că în depozite nu vor rămâne struguri pentru export în lunile ianuarie, februarie și martie. Și aceasta deoarece au fost puse la păstrare cantități mai mici, din cauza fricii că vor fi întreruperi frecvente a energiei electrice, a mai spus Gheorghe Gaberi.
Geografia exporturilor este una destul de interesantă, astfel că din cele 30 de mii de tone de struguri, cele mai mari cantități au fost livrate în România – 9400, Kazahstan – 6000, Ucraina – 3700.
La moment, în Republica Moldova, există peste 17 mii de hectare de viță-de-vie cu soiuri de masă, iar ritmul de plantare anual este de circa 300-500 de ha. Președintele Asociației susține că producătorii trebuie reorientați să planteze soiuri apirene.
Gheorghe Gaberi a anunțat că, o prioritate pentru Asociație este și crearea centrelor de colectare, procesare, împachetare la noi în țară, iar pe parcursul următorilor 3-4 ani, speră că vor fi construite cel puțin 5-6 asemenea centre de colectare.
Comentarii