‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTăierea viței-de-vie - sfaturile specialistului pentru acest sezon

Tăierea viței-de-vie – sfaturile specialistului pentru acest sezon

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lipsa umidității în sol este principala și cea mai mare provocare pentru întreg sectorul agricol, inclusiv pentru viticultură. 

La moment, viticultorii realizează tăierile, iar specialiștii recomandă, în acest context, corelarea corectă a încărcăturii cu cantitatea de umiditate din sol, pentru obținerea recoltelor. 

Contactat de Agrobiznes, Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole a subliniat faptul că, în general, starea plantațiilor de viță-de-vie nu este una rea, cu excepția cazurilor în care în anul trecut în unele podgorii au rămas mulți lăstari nematurați, astfel că în mare parte aceștia au înghețat, chiar dacă în anul curent nu s-au înregistrat înghețuri mari. 

„Astfel, lăstarii care nu s-au maturizat și au rămas verzi au înghețat, iar unii viticultori au pus miza și i-au tăiat la rod. În rest, în plantațiile unde corzile au fost coapte, nu a fost supraîncărcată vița-de-vie, starea este una bună”. 

‹ adv ›

La moment, viticultorii realizează tăierile obișnuite, iar Sergiu Tutovan a specificat că producătorii trebuie să atragă atenția asupra numărului de ochi lăsați pentru viitoarea recoltă.

Cea mai mare problemă pe care o avem este lipsa umidității în sol. Chiar dacă am avut ceva precipitații, pentru vița-de-vie, la care rădăcina lucrează de la 30 cm în adâncime, această cantitate nu este nici pe departe suficientă. În cadrul mai multor seminare, întâlniri, am recomandat producătorilor să coreleze corect încărcătura.
La moment, ar putea să meargă pe varianta 40 de ochiuri la soiurile de masă, sau 30 de lăstari care să producă recoltă, după care va fi necesar de corelat foarte bine numărul de struguri cu umiditatea care va fi în sol. Sperăm că pe parcursul lunii martie, aprilie vom mai avea precipitații care să completeze rezerva de apă”. 

Totodată, una dintre recomandările de bază a specialiștilor ține de întârzierea tăierilor în uscat, pentru a reține pornirea în vegetație și a evita efectele înghețurilor târzii de primăvară, ce de obicei produc pagube în luna aprilie. 

„Venim cu recomandarea de a începe tăierile mai târziu ținând cont de faptul că soiul principal cultivat în țara noastră este Moldova (peste 60-70%) și nu suntem interesați în precocitatea în coacere, dar, mai degrabă, în păstrarea recoltei. După încheierea tăierilor, imediat ce începe să plângă vița-de-vie, recomandăm să fie realizată legarea în uscat, deoarece în acest moment corzile sunt mai mlădioase și nu se rup atât de repede. După legare să efectueze tratamentul cu zeamă bordeleză”. 

Citiți mai multe despre Tăierea în uscat la vița de vie – scopul şi problemele soluţionate. Forme de conducere ale butucului în imagini.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›