‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVladimir Bolea: Planul este ca, până în 2025, întreaga Republică Moldova să fie monitorizată...

Vladimir Bolea: Planul este ca, până în 2025, întreaga Republică Moldova să fie monitorizată în regim online

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a prezentat în cadrul Conferinței AgTech 2023 planurile de digitalizare și dezvoltare a agriculturii țării.

Vladimir Bolea a subliniat problemele cu care se confruntă agricultorii, cum ar fi productivitatea scăzută, lipsa forței de muncă și tehnologiile învechite, și a propus soluții precum digitalizarea și utilizarea tehnologiilor moderne.

Potrivit ministrului, digitalizarea va contribui la eficientizarea muncii, reducerea costurilor și eficientizarea utilizării apei în agricultură. Tehnologiile avansate și programele de digitalizare vor ajuta, de asemenea, la crearea de locuri de muncă și la atragerea tinerilor în agricultură.

‹ adv ›

Bolea a menționat colaborarea strânsă cu Universitatea Tehnică din Republica Moldova și facultățile, instituțiile cu profil agricol, care vor pregăti specialiști ce vor răspunde nevoilor moderne ale sectorului agricol.

În cadrul unui parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Ministerul Agriculturii a realizat un proiect de creare a unei hărți digitale a Republicii Moldova.

„Ministerul Agriculturii este în faza de implementare a unui proces amplu de digitalizare. În cadrul programului UNDP, a fost prezentat deja la Ministerul Agriculturii proiectul de digitalizare „Crearea hărții digitale a Republicii Moldova, în integritatea sa”. Toate 3 384 940 de hectare, până la ultimul metru, se vor regăsi pe o hartă digitală cu numere cadastrale cu totul. Toate aceste lucruri asigură un beneficiu agricultorului pe de-o parte și, de cealaltă parte, ajută în procesul de monitorizare statul și reduce la maxim birocrația, atunci când vorbim de depunerea actelor pentru subvenționare”.

Obiectivul acestui proiect este ca într-un an să se realizeze o hartă digitală completă a țării, cu toate parcelele de teren agricol și numere cadastrale. Pe termen lung, planul este ca până în 2025, întreaga Republică Moldova să fie monitorizată în regim online.

„Atunci când vorbim despre depunerea dosarului pentru subvenționare din partea unui agricultor sau, de ce nu, când AIPA merge la verificări în teren, poate verifica în regim online, în mod direct, în aceeași zi și vedea pe tot parcursul anului care a fost cantitatea de precipitații și umiditatea din timpul verii, ce a fost semănat, s-a ținut cont sau nu de asolament, când au avut loc lucrările agricole, verifica registrul vitivinicol, registrul zootehnic, registrul fermierilor. Toate acestea se vor regăsi într un singur program și acest program va fi administrat de Ministerul Agriculturii, pentru că, la cererea Ministerului Agriculturii, el va fi elaborat”, a adăugat Vladimir Bolea. 

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii a subliniat și importanța colaborării cu importatorii și distribuitorii de tehnică agricolă, pentru pregătirea de specialiști în domeniu, precum și pentru modernizarea școlilor profesionale.

Astfel, se dorește formarea de tractoriști și operatori de drone care să corespundă cerințelor actuale ale agriculturii.

În încheiere, Vladimir Bolea a subliniat că toate aceste măsuri au ca scop principal îmbunătățirea condițiilor de muncă în agricultură și atragerea tinerilor spre acest domeniu, contribuind la dezvoltarea și modernizarea agriculturii din Republica Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›