Anul 2023, în plantațiile vitivinicole a început cu bine, luând în considerare precipitațiile ce au completat deficitul de umiditate din toamnă – iarnă. În cea mai mare parte, viticultorii au reușit să realizeze toate lucrările necesare pentru această perioadă cum ar fi tăierile, legatul.
Cea mai mare provocare, la moment, o reprezintă buruienile, ce, datorită condițiilor climaterice, s-au dezvoltat destul de mult.
Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, directorul Asociației Producătorilor de struguri din Cahul, a menționat, pentru Agrobiznes, că fermierii sunt în proces de combatere a buruienilor care dau bătăi de cap proprietarilor de viță-de-vie.
Începând cu săptămâna viitoare, expertul recomandă aplicarea preparatelor din grupa strobilurinelor contra făinării, dar și a lucrărilor de eliminare a lăstarilor gemeni, unde au pornit mugurii și a ochilor care sunt amplasați pe părțile multianuale a butucului.
Detalii despre Plivirea lăstarilor la vița de vie. Când se realizează.
Sergiu Tutovan atenționează că tratamentele care se aplică înainte de înflorire trebuie să conțină cele mai bune preparate, pentru a asigura o protecție cât mai sigură. Este importantă intervenția din timp, ulterior se vor realiza lucrări doar pentru menținerea sub control a diferitor boli și patogeni.
Cu toate acestea, expertul spune că îndeamnă viticultorii să se orienteze spre protecția biologică a plantațiilor contra dăunătorilor. Există companii pe piața din țara noastră care produc feromoni.
Sergiu Tutovan a menționat că, pe parcursul acestui an, Asociația urmează să înființeze câteva loturi experimentale pentru a testa rezistența soiurilor apirene la ger, deoarece piața occidentală solicită foarte mult aceste soiuri.
În plus, vor fi testate metode de menținere a plantațiilor fără aplicarea erbicidelor și insecticidelor prin aplicarea doar a preparatelor biologice și a celor permise în agricultura ecologică, cum ar fi cupru, sulf.
Vezi și articolul despre Normarea inflorescenţelor, ciupitul şi polenizarea artificială la vița de vie.
Comentarii