‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 3 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări la vița de vie în condițiile din primăvara 2023 

Lucrări la vița de vie în condițiile din primăvara 2023 

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Anul 2023, în plantațiile vitivinicole a început cu bine, luând în considerare precipitațiile ce au completat deficitul de umiditate din toamnă – iarnă. În cea mai mare parte, viticultorii au reușit să realizeze toate lucrările necesare pentru această perioadă cum ar fi tăierile, legatul.

Cea mai mare provocare, la moment, o reprezintă buruienile, ce, datorită condițiilor climaterice, s-au dezvoltat destul de mult. 

Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, directorul Asociației Producătorilor de struguri din Cahul, a menționat, pentru Agrobiznes, că fermierii sunt în proces de combatere a buruienilor care dau bătăi de cap proprietarilor de viță-de-vie. 

„Din cauza că, în ultimele săptămâni, am avut parte de precipitații din abundență, practic în fiecare zi a plouat, viticultorii nu au avut posibilitatea să intervină la timp pentru a combate buruienile din plantațiile de viță-de-vie. Astfel că, unii  folosesc metoda mecanică, iar în unele cazuri doar se intervine cu erbicide.
Acolo unde buruienile sunt foarte bine crescute erbicidele nu vor avea eficiență maximă. În acest sens, țin să atrag atenția asupra faptului că, producătorii trebuie să fie foarte atenți atunci când decid să utilizeze erbicidele totale, deoarece, în majoritatea plantațiilor au apărut lăstarii. În unele vii, avem lăstari de 1-2 cm, dar sunt și plantații unde aceștia sunt de 4-5 cm”.

‹ adv ›

Începând cu săptămâna viitoare, expertul recomandă aplicarea preparatelor din grupa strobilurinelor contra făinării, dar și a lucrărilor de eliminare a lăstarilor gemeni, unde au pornit mugurii și a ochilor care sunt amplasați pe părțile multianuale a butucului.

Detalii despre Plivirea lăstarilor la vița de vie. Când se realizează.

„Tratamentul în uscat cu cupru a fost ratat, iată de ce recomand aplicarea unui amestec cupru și un preparat din grupa strobilurinelor pentru prevenirea antracnozei, rujeolei infecțioase, pătării negre, făinării. Este importantă această intervenție deoarece acum condițiile sunt favorabile pentru dezvoltarea făinării. Totodată, deja la atingerea lungimii de 10-15 cm a lăstarilor recomand aplicarea unui amestec de sulf și preparate cuprice. Nu recomand folosirea sulfului la moment, deoarece, pe parcursul nopții, nu se înregistrează temperaturi mai mari de +180C”.

Sergiu Tutovan atenționează că tratamentele care se aplică înainte de înflorire trebuie să conțină cele mai bune preparate, pentru a asigura o protecție cât mai sigură. Este importantă intervenția din timp, ulterior se vor realiza lucrări doar pentru menținerea sub control a diferitor boli și patogeni. 

„După înflorire, le fel, recomand să se lucreze cu preparate bune, cu respectarea termenului de așteptare, să folosească doar pe cele omologate. În plus, atrag atenția asupra faptului că, cei care deja cunosc unde vor exporta strugurii să se informeze din timp despre preparatele care sunt admise în țara respectivă, pentru a evita problemele ce pot apărea când sunt deja cu recolta”.

‹ adv ›

Cu toate acestea, expertul spune că îndeamnă viticultorii să se orienteze spre protecția biologică a plantațiilor contra dăunătorilor. Există companii pe piața din țara noastră care produc feromoni. 

„Totuși, cred că ar trebui să uităm de piretroizi pentru că astfel schimbăm echilibrul biologic din plantații. Cunosc mai multe vii unde nu s-a intervenit cu insecticide și, deși, primii ani au fost anumite dificultăți, pe parcurs observăm apariția entomofagilor necesari, cum ar fi buburuzele, crizopa. Chiar dacă se mai întâlnesc dăunători, aceștia nu depășesc pragul economic de dăunare”.

Sergiu Tutovan a menționat că, pe parcursul acestui an, Asociația urmează să înființeze câteva loturi experimentale pentru a testa rezistența soiurilor apirene la ger, deoarece piața occidentală solicită foarte mult aceste soiuri.

În plus, vor fi testate metode de menținere a plantațiilor fără aplicarea erbicidelor și insecticidelor prin aplicarea doar a preparatelor biologice și a celor permise în agricultura ecologică, cum ar fi cupru, sulf. 

‹ adv ›

Vezi și articolul despre Normarea inflorescenţelor, ciupitul şi polenizarea artificială la vița de vie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›