Schimbările climaterice impun noi cerințe și ajustări a procesului tehnologic pentru producerea culturilor agricole. Unul dintre acestea este introducerea irigării, care poate fi realizată cu succes, atunci când există o sursă de apă.
În majoritatea localităților din țara noastră, bazinele de acumulare, sau așa zisele iazuri, sunt într-o stare deplorabilă, iar autoritățile publice locale nu dispun de resurse pentru curățarea și întreținerea acestora.
În satul Grimăncăuți, din raionul Briceni, activează 898 de agenți economici, dintre care 874 sunt gospodării țărănești de fermieri ce au ca activitate de bază creșterea culturilor horticole, în special deținând plantații multianuale de mere, cireșe, prune, dar și pepiniere pentru producerea materialului săditor.
Pentru a crește competitivitatea sectorului de producere a fructelor, mai mulți fermieri din zonă au decis să se asocieze și să formeze grupul client pentru a beneficia de susținere financiară din partea IFAD, în cadrul programului de finanțare a proiectelor de infrastructură publică (infrastructură de irigare).
Astfel, patru agenți economici din satul Grimăncăuți și-au propus să inițieze reconstrucția unui iaz, ce este amplasat în apropierea plantațiilor aflate în gestiunea lor. Lacul are o suprafață de 3,5 ha și este un afluent al râului Lopatna. În prezent, acest bazin este avariat, secat, respectiv nu se mai acumulează apă.
Prin inițierea proiectului grupul client și-a propus să reconstruiască acest lac cu o rezervă de apă de circa 105 mii m3. Sursele de apă pentru umplerea iazului vor servi apele izvoarelor existente și depunerile atmosferice.
Pentru realizarea acestei inițiative, agenții economici au apelat și la Primărie, în gestiunea căreia se află lacul dat. Primăria, dar și Consiliul local a apreciat această propunere, dat fiind faptul că, în ultimii ani, se înregistrează o lipsă acută de apă, mai ales pe parcursul perioadei de vară, spune Vitalie Dvorschi, primarul satului Grimăncăuți.
Vitalie Dvorschi susține că condiții nefavorabile existente pentru sectorul agricol fac ca orice sursă de apă să fie importantă, atât pentru agenții economici care prelucrează teren agricol, cât și pentru crescătorii de animale.
Igor Lesnic, reprezentantul grupului client spune că au apelat la Proiectul IFAD pentru reconstrucția lacului de acumulare din sat. Au depus formularul de participare pentru accesarea grantului în anul 2020.
Fermierul susține că, realizarea acestui proiect va oferi posibilitatea să utilizeze apa din bazinul de acumulare și altor întreprinderi agricole din regiune.
Reconstrucția lacului de acumulare va permite irigarea a 200 de ha de culturi agricole ale grupului client aplicant, dar și a altor fermieri mici care prelucrează terenuri în zona dată.
După cum a specificat Igor Lesnic, nu a fost complicat să depună dosarul de aplicare, iar actele solicitate au fost completate cu ajutorul colaboratorilor IFAD.
Necesitatea construcției lacului de acumulare a parvenit din nevoia grupului client de a face față perioadele de secetă, de a se extinde și a cultiva cu succes culturi cu valoare înaltă.
Comentarii