‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 iulie, 2024
30.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMircea Trifan, apicultor: Toți apicultorii și agricultorii trebuie să se înregistreze în sistemul BeeProtect,...

Mircea Trifan, apicultor: Toți apicultorii și agricultorii trebuie să se înregistreze în sistemul BeeProtect, pentru a evita moartea albinelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Apicultorii evită pierderile de familii de albine și cunosc exact când vor fi realizate tratamente pentru câmpurile aflate în apropierea stupinei datorită sistemului BeeProtect.

BeeProtect a devenit o unealtă esențială pentru a conecta agricultorii și apicultorii, creând un mediu de lucru mai eficient și mai sigur pentru albine.

Sistemul permite agricultorilor să informeze apicultorii despre orice tratamente sau pesticide pe care intenționează să le realizeze. Aceasta dă apicultorilor posibilitatea de a lua măsuri preventive pentru protejarea albinelor.

‹ adv ›

Apicultorul Mircea Trifan a avut pierderi importante de albine în anii anteriori, din cauza tratamentelor realizate fără a fi anunțat. În acest an, datorită BeeProtect este mult mai sigur de siguranța acestora, iar de fiecare dată când sunt realizate tratamente cunoaște cum e cazul să intervină pentru a proteja albinele.

„Aplicația BeeProtect este foarte utilă. M-am înregistrat acum două luni în aceasta. De fiecare dată când se realizează un tratament în apropiere, primesc o notificare despre aceasta pe telefon, datorită faptului că agricultorii din zonă sunt conștiincioși și s-au înregistrat și ei. Anterior, era anunțată administrația publică locală, însă, spre regret, nu întotdeauna informația ajungea la timp la noi, astfel că, spre exemplu, în 2020 personal am avut pierderi de circa 70 de familii de albine din cauza tratamentelor, menționează apicultorul Mircea Trifan.

În aplicație vedem exact ce agent economic și pe ce parcelă realizează tratamentele. Cu două zile înainte de realizarea tratamentelor, aceștia anunță. De obicei, sunt anunțate și produsele cu care se realizează tratamentele, astfel știm exact dacă e nevoie sau nu să închidem stupii”.

BeeProtect oferă nu doar o platformă de comunicare, ci și o bază de date cu informații valoroase despre albine, tratamente și impactul pesticidelor. Prin urmare, poate ajuta utilizatorii să înțeleagă mai bine necesitățile albinelor și riscurile asociate cu utilizarea pesticidelor.

Unul dintre proprietarii de livezi din zona unde se află stupina apicultorului Mircea Trifan este Veronica Gratii, care are o plantație de nouă hectare de prun. Agricultoarea menționează că îi este mult mai ușor să anunțe apicultorii din zonă despre lucrările ce urmează a fi realizate.

„BeeProtect este o aplicație pe care trebuie să o aibă orice agricultor și apicultor. Aceasta ne ajută să evităm pierderile apicultorilor și creează un ecosistem în care toți sunt informați la timp”, specifică Veronica Gratii.

‹ adv ›

Amintim că, potrivit modificărilor Legii nr.70 din 30-03-2006, din 1 ianuarie 2023 este obligatorie înregistrarea în sistemul BeeProtect.md.

Persoanele fizice şi juridice care intenţionează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor sunt obligate:

a) să înregistreze în sistemul informațional detaliile referitoare la aplicarea tratamentelor cu cel puţin 48 de ore înainte de a începe tratarea, indicând exact data şi ora începerii şi sfârșitului tratării, metoda de tratare, denumirea produsului de uz fitosanitar sau a fertilizantului, doza/norma de consum al produsului (l/ha, kg/ha), precum şi categoria de pericol de toxicitate acută orală pentru om/albine.

‹ adv ›

De asemenea, toți apicultorii sunt obligați să își înregistreze stupinele în staționar sau pastoral, indicând pe hartă locul amplasării.

Astfel, atunci când pe o rază de 7 km de la stupină vor fi efectuate lucrări de tratare, apicultorul va fi atenționat pentru a putea întreprinde măsuri de protejare a albinelor.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Ca de fiecare data fratii nostri de peste Prut ne lasa cu botul pe labe….La noi nu am auzit de asa ceva si cunoscand „valoarea” celor in drept, nici nu o sa auzim prea curand.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›