După ce ieri, fermierii au anunțat că, ministra Finațelor, Veronica Sirețeanu nu s-a prezentat la întrevederea stabilită anterior, astăzi, instituția a venit cu comentarii la nemulțumirea acestora și a prezentat poziția referitor la avizul votat în Guvern pe 24 mai.
Ministerul Finanțelor precizează că, esența inițiativei deputatului Trubca constă în câteva solicitări, și anume:
- diminuarea ponderii venitului din activitățile agricole în venitul agentului economic de la 95% la 75%, pentru fi stabilit eligibil în cadrul Programului, lărgind considerabil sfera de aplicare a normei cu noi subiecți pentru restituirea TVA;
- modificarea valorii de referință a sumei TVA pentru determinarea sumei pasibile rambursării, extinzând astfel termenul programului pentru încă un an;
- includerea, în suma pasibilă rambursării, a sumei obligației aferente impozitului funciar calculat aferent terenurilor neevaluate, ceea ce implică, de asemenea, lărgirea sferei de aplicare a scutirii, prin creșterea valorii acesteia.
Instituția menționează că, conform condițiilor Programului de rambursare a TVA existent la moment, în primele patru luni ale anului curent, au fost adoptate 427 de decizii privind rambursarea TVA, fiind acceptată de Serviciul Fiscal spre restituire suma de 120,73 milioane de lei, suma solicitată fiind de 128,71 milioane de lei.
Totodată, termenul mediu de adoptare a deciziilor a fost de 10 zile, ori de 4 ori mai rapid decât cel prevăzut în normele legale general stabilite (45 zile).
În plus, întreprinderile agricole au beneficiat și pe urma altor forme de restituire a TVA, aplicabile, în mod general, oricărui solicitant.
Ministerul Finanțelor reiterează că, orice politică acceptată de Guvern necesită siguranța existenței spațiului fiscal pentru implementarea acesteia. Specialiștii din cadrul Ministerului analizează foarte atent fiecare solicitare, în sensul asigurării balansării între necesitatea acoperirii nevoilor și resursele existente.
Astfel că, orice pierdere de buget acceptată necesită identificarea unei surse de acoperire a acesteia din contul renunțării la finanțarea altor politici, ceea ce ar putea genera, de asemenea, nemulțumirea părților interesate.
Totodată, ministerul comunică că, ședință nu a avut loc deoarece reprezentanții Asociației „Forța fermierilor” au refuzat dialogul, dacă acesta nu este moderat de ministra Finanțelor Veronica Sireteanu, ceea ce a făcut imposibilă o discuție eficientă asupra subiectelor ce se doreau discutate.
Amintim că, fermierii au anunțat că în urma mai multor întruniri cu autoritățile, care nu au generat rezultatele scontate, aceștia vor protesta, în perioada 7-30 iunie în PMAN, Chișinău.
Comentarii