‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe semănăm în grădină după recoltarea usturoiului, cepei

Ce semănăm în grădină după recoltarea usturoiului, cepei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Alegerea culturii potrivite pentru plantare după recoltarea altei culturi este foarte importantă, de aceasta depinzând direct calitatea și cantitatea recoltei viitoare. Mulți preferă, recoltând unele legume la finele lunii iulie sau în luna august, să valorifice parcelele semănând culturi succesive.

Unor plante le va plăcea foarte mult parcela după usturoi, în timp ce altele se pot îmbolnăvi sau vor avea o recoltă slabă. Acest lucru se întâmplă deoarece este necesar de respectat rotația culturilor, adică să ținem cont de necesitățile fiecărei specii și să o cultivăm după una potrivită.

Rotația culturilor îmbunătățește starea solului și reduce numărul de dăunători și microorganisme patogene. Una dintre reguli spune, că trebuie respectată plantarea legumelor de la care consumăm fructele după cele de la care consumăm rădăcini și invers. Acesta însă nu e unicul lucru de care trebuie să ținem cont.

‹ adv ›

Usturoiul și ceapa sunt cultivate în toate zonele, fiind destul de nepretențioase în îngrijire. Plantele produc fitoncide – substanțe biologic active care ucid sau inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene. Unele dintre ele după recoltare rămân în sol și continuă să protejeze noile plante de boli și dăunători.

Nu se recomandă să semănați plante din aceeași familie pe același teren, deoarece pot extrage aceleași elemente nutritive din sol și de obicei sunt supuse atacului acelorași dăunători și boli. Astfel, usturoiul, ceapa, prazul și alte culturi din familia Amaryllidaceae vor reveni pe același teren doar după o pauză de 4-6 ani.

Cum pregătim terenul după recoltarea usturoiului, cepei

În ciuda prezenței fitoncidelor, solul după usturoi poate fi infectat cu nematozi, spori ai diferitor ciuperci patogene. Aceștia pot apărea atât în urma unei încălcări a tehnologiei agricole, cât și a condițiilor meteorologice nefavorabile.

‹ adv ›

Prin urmare, înainte de a cultiva noi plante, înlăturați resturile de plante și distrugeți-le (mai ales dacă ați avut probleme în cultură), îndepărtați buruienile, afânați și tratați solul cu sulfat de cupru 1% (100 g la 10 l de apă), soluția rezultată este suficientă pentru 2 mp), sau cu orice preparat fungicid recomandat în acest sens.

Toamna, pentru fiecare metru pătrat de parcelă de usturoi sau ceapă, adăugați o jumătate de găleată de mraniță sau gunoi de grajd.

Ce culturi putem cultiva după recoltarea usturoiului, cepei

După eliberarea parcelei, după usturoi sau ceapă mulți seamănă verdețuri. Este o idee bună, pentru că plante precum spanacul, mărarul, rucola, pătrunjelul, salata au un sezon de vegetație scurt și mai puteți obține o recoltă de vitamine proaspete. Înainte de a planta verdețurile, adăugați în sol orice îngrășământ complex.

‹ adv ›

Citiți mai multe despre Salata – sfaturi pentru cultura de toamnă și iarnă.

Important! Plantele semănate vara sunt afectate de lipsa de umiditate în sol și de temperaturile înalte. Prin urmare, optați pentru soiuri pretabile pentru cultivare de toamnă, cu un termen scurt de vegetație, udați solul înainte de plantare, iar pe vreme uscată udați plantele cu apă caldă.

În iulie, puteți avea timp să semănați diferite varietăți de ridichi și castraveți timpurii după ceapă și usturoi. Principalul lucru este să alegeți un soi/hibrid potrivit de coacere timpurie și să aveți grijă de tehnologia agricolă corectă. De asemenea, solul de după usturoi va fi „apreciat” de varza chinezească.

Vezi aici mai multe despre Cultivarea ridichilor de lună. Sfaturi utile la semănat, îngrijire.

Îngrășăminte verzi după usturoi: O altă opțiune este de a lăsa solul să se odihnească, semănând îngrășăminte verzi după usturoi. Acestea vor restabili fertilitatea solului și, în același timp, vor decora grădina.

Semănatul se poate face și toamna. Oricare din aceste plante sunt binevenite: secara, ovăzul, măzărichea, facelia, lupinul etc. Ținând cont de insuficiența de apă, de obicei caracteristică celei de-a doua parte a verii, irigați terenul pentru noua cultură.

Lăsați îngrășămintele verzi până în primăvară. Rădăcinile plantelor vor afâna solul, iar partea superioară va putrezi și va acționa ca îngrășământ organic. Citiți mai multe despre Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în sere.

După o astfel de pregătire, solul va fi deosebit de fertil, iar recolta va fi bogată.

Ce culturi putem cultiva după usturoi și ceapă în anul următor

După usturoi și ceapă, în următorul an se vor dezvolta și vor oferi recolte bogate: ardeiul, vinetele, ridichea de lună, dovlecelul, zucchini, castravetele.

Precum am menționat, ceapa nu se seamănă după usturoi, deoarece au boli și dăunători comuni. Premergători buni pentru ceapă și usturoi sunt tomatele, cartofii ardeiul, vinetele, varza și castravetele.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›