‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎnnegrirea bazei tulpinii și putregaiul umed la cartofi - prevenire

Înnegrirea bazei tulpinii și putregaiul umed la cartofi – prevenire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Înnegrirea bazei tulpinii și putregaiul umed al tuberculilor, boală produsă de Erwinia amylovora var. atroseptica (Erwinia carotovora pv. carotovora), este o bacterioză ce poate provoca pierderi importante în culturile de cartof, dacă nu e controlată.

Pe lângă cartof, bacteria are plante gazdă cum ar fi tutunul, ceapa, usturoiul, prazul, ţelina, sparanghelul, toate legumele vărzoase, ardeiul, castraveţii, dovleceii, morcovul, floarea-soarelui etc.

La cartof, boala se poate manifesta atât pe plantele din câmp, cât și pe tuberculi la depozitare.

‹ adv ›

Simptome ale dezvoltării bacteriozei Erwinia amylovora var. atroseptica la cartof

De obicei, la începutul lunii iunie, plantele infectate timpuriu au frunzele mai mici, îngălbenite, tulpinile mai scurte. Ramurile sunt apropiate de tulpini, frunzele după îngălbenire se usucă și se răsucesc spre interior. Drept rezultat, tufa cartofului pare strânsă, adunată în sus.

Principalul simptom rămâne a fi înnegrirea bazei tulpinii de cartof. În această porțiune, tulpinile sunt mai subtiri, putrezesc, iar plantele atacate se smulg cu ușurință.

La tăierea secțiunii tulpinii în zona atacată se vor observa puncte negre în dreptul vaselor conducătoare necrozate.

‹ adv ›

În condiții favorabile, în doar 3-5 zile de la producerea infecției tulpinile se ofilesc și cad la pământ, fără să mai manifeste simptome treptate de îmbolnăvire.

Temperatura optimă de dezvoltare a bacteriei Erwinia amylovora var. atroseptica este de 28-30°C, iar umiditatea de 85%.

Plantele puternic atacate nu sunt capabile să producă tuberculi sau aceștia sunt mici.

‹ adv ›

Dacă infecția are loc când tuberculii s-au format deja, boala se manifestă pe ei: la început se observă o brunificare sau înnegrire a zonei vasculare, apoi pulpa se înmoaie și evoluează către un putregai umed.

În cazul unei vremi secetoase, improprii dezvoltării bacteriei, pe suprafața tuberculilor apar pete mici. Tăiați în secțiune, se observă o colorație roz-violacee în dreptul țesuturilor infectate.

În acest caz, uneori tuberculii atacați sunt recoltați împreună cu cei sănătoși ajungând în depozite. Acolo, boala poate ataca și tuberculii sănătoși, mai ales în condiții favorabile de dezvoltare (umiditate ridicată și temperatura de peste 8-10°C).

În pulpa tuberculului apar depresiuni pline cu un mucilagiu vâscos gălbui cu miros neplăcut (ceea ce denotă prezența bacteriilor patogene). În câteva zile, tuberculii putrezesc total.

Ventilarea spațiului de păstrare a cartofilor și scăderea temperaturii poate opri putrezirea cartofilor, formându-se un suber de cicatrizare și separându-se țesutul bolnav.

Ți-ar putea plăcea și articolul De ce cartofii au goluri în interior – cauze, prevenire.

Cum se răspândește Erwinia carotovora var. atroseptica

Erwinia carotovora este rezistentă la temperaturi scăzute și uscăciune. Bacteria poate ierna în sol, în resturile de plante bolnave. În câmp, bacteria se transmite prin muște din genul Hylemia (de ex. Musca plăntuțelor (Hylemya platura), Musca verzei (Hylemya brassicae)).

Pe tuberculi, infecția se răspândește prin răni, lenticele sau stoloni. Modalitatea principală de transmitere a bacteriei se face prin tuberculi infectați, dar fără simptome evidente.

Plantând astfel de tuberculi, obținem plante bolnave. Un tubercul bolnav poate infecta întregul cuib, care poate ulterior putrezi.

Prevenirea și combaterea Înnegririi bazei tulpinii și putregaiului umed la cartofi

Pentru a preveni răspândirea bolii se recomandă:

  • Plantarea tuberculilor sănătoși.
  • Evitarea pentru plantare a terenurilor grele, prea umede, cu atacuri înregistrate în anii precedenți.
  • Respectarea adâncimii și momentului optim de plantare. Detalii despre plantarea cartofului pe acest link.
  • Evitarea fertilizării excesive cu azot sau gunoi de grajd – acestea fac plantele mai vulnerabile la bacterioză.
  • Fertilizarea echilibrată cu îngrășăminte cu fosfor – acestea sporesc rezistența plantei.
  • Evitarea rănirii tuberculilor în timpul lucrărilor de întreținere.
  • Plantele atacate depistate în timpul vegetației se înlătură.
  • După recoltare, tuberculii se lasă la zvântat pentru câteva zile.
  • Înainte de depozitare se recomandă sortarea sau examinarea tuberculilor pentru înlăturarea celor bolnavi, răniți, loviți.
  • Sunt recomandtate: ventilarea (în depozite neaerisite se poate ajunge la pierderi de peste 70%) și menținerea unei temperaturi scăzute a spațiilor de păstrare, dacă este posibil între 1-4°C și umidității aerului 60-70%.

Detalii despre Cum se păstrează cartofii: sfaturi pentru depozite și pivnițe.

Nu sunt produse omologate recomandate pentru tratamente în perioada de creștere sau depozitare, deoarece boala este o bacterioză.

V-ar putea fi util și articolul Bolile cartofului: Cum se determină – foto și descriere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›