Ucraina a început să exporte cereale prin porturile maritime croate, cu scopul de a-şi lărgi rutele de export în condiţiile în care porturile sale de la Marea Neagră sunt blocate, a declarat joi un oficial ucrainean de rang înalt, scrie nordnews.md.
Principala rută de export de cereale a Ucrainei era, de obicei, prin porturile de la Marea Neagră, dar Kievul caută alternative de la invazia Rusiei de anul trecut şi decizia Moscovei din iulie de a se retrage din acordul ce permite transportul în siguranţă pe Marea Neagră.
Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat, în timpul unei vizite la Zagreb, la sfârşitul lunii iulie, că Ucraina şi Croaţia au convenit asupra posibilităţii de a folosi porturile croate de la Dunăre şi de la Marea Adriatică pentru exportul de cereale ucrainene.
Svîrîdenko nu a precizat cât de mult grâu ucrainean a fost deja expediat prin porturile croate.
De când Rusia a renunţat la acordul mediat de ONU care garanta exporturile sigure de cereale ucrainene pe Marea Neagră, Kievul a folosit din ce în ce mai mult porturile sale de pe Dunăre pentru a exporta cereale. Cu toate acestea, Rusia atacă aproape zilnic în ultimul timp infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre.
Unele exporturi sunt, de asemenea, trimise pe calea ferată, dar brokerii ucraineni au declarat că livrările pe calea ferată către porturile europene sunt mult mai scumpe decât exporturile directe prin porturile ucrainene.
Sindicatul ucrainean al comercianţilor, UGA, a declarat în această săptămână că recolta combinată de cereale şi seminţe oleaginoase din 2023 ar putea ajunge la 80,5 milioane de tone, iar acest lucru înseamnă că 49 de milioane de tone ar putea fi exportate în sezonul iulie-iunie 2023/24.
Ministerul Agriculturii de la Kiev a declarat luna aceasta că exporturile ucrainene totalizau 4,5 milioane de tone la 1 septembrie.
Comentarii