În grupul Agrobiznes Apicultură, producătorii au solicitat informații despre actele necesare pentru comercializarea mierii în Republica Moldova.
Solicitat de Agrobiznes, Corneliu Guțu, șeful Secției supravegherea și controlul unităților autorizate sanitar-veterinar, ANSA, a specificat că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 221, persoanele fizice care dețin până la 30 de stupi, nu au obligația de a deține o autorizație sanitar-veterinară, respectiv mierea poate fi comercializată în baza declarației pe propria răspundere.
Corneliu Guțu a mai adăugat că, anexa 11 a Ordinului nr. 57 cuprinde modelul declarației pe propria răspundere care trebuie completată de apicultori la comercializarea lotului.
Am întrebat și la exportatori/procesatori lista actelor pe care le solicită atunci când cumpără mierea de la apicultori.
Aceștia au menționat că, există două categorii de apicultori: cei organizați într-o formă juridică (persoană juridică) și apicultori care activează ca persoană fizică.
Conform codului fiscal, surplusul de producție agricolă poate fi vândut la procesator în baza actului de achiziție.
Astfel, producătorii simpli (persoane fizice) vor prezenta următoarele acte:
- pașaportul prisăcii;
- certificatul de la Primărie precum că deține prisaca proprie (este solicitat de departamentul vamal de origine);
- buletinul de identitate a apicultorului;
- declarația pe propria răspundere referitor la calitatea mierii (apicultorul confirmă că mierea nu a fost supusă intervențiilor chimice).
În baza acestor documente se perfectează actul de achiziție și se eliberează dispoziția de plată.
Persoanele juridice, adițional la actele enumerate mai sus, trebuie să prezinte factura.
Comentarii