‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 29 aprilie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleActe necesare pentru comercializarea mierii

Acte necesare pentru comercializarea mierii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În grupul Agrobiznes Apicultură, producătorii au solicitat informații despre actele necesare pentru comercializarea mierii în Republica Moldova.

Solicitat de Agrobiznes, Corneliu Guțu, șeful Secției supravegherea și controlul unităților autorizate sanitar-veterinar, ANSA, a specificat că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 221, persoanele fizice care dețin până la 30 de stupi, nu au obligația de a deține o autorizație sanitar-veterinară, respectiv mierea poate fi comercializată în baza declarației pe propria răspundere. 

„Persoanele care dețin mai mult de 30 de familii trebuie să dețină o formă de activitate de întreprinzător (GȚ, II, SRL) și un certificat sanitar-veterinar. Dar începând cu luna februarie a anului curent, procedura de livrare a mierii a fost simplificată.

Astfel că, prin Ordinul ANSA nr. 57 din 8 februarie 2023, a fost exclus certificatul sanitar-veterinar, respectiv apicultorii pot comercializa mierea în baza declarației pe propria răspundere, precum că nu au folosit careva substanțe sau medicamente, sau dacă au fost utilizate a fost respectat termenul de așteptare pentru fiecare preparat”.

Corneliu Guțu a mai adăugat că, anexa 11 a Ordinului nr. 57 cuprinde modelul declarației pe propria răspundere care trebuie completată de apicultori la comercializarea lotului. 

„În plus, doresc să atenționez că, dacă în procesul de monitorizare ANSA sunt prelevate probe și se depistează reziduuri de medicamente contrar declarațiilor depuse, apicultorii pot fi trași la răspundere contravențională, inclusiv răspundere penală (pentru declarații false)”.

Am întrebat și la exportatori/procesatori lista actelor pe care le solicită atunci când cumpără mierea de la apicultori.

Aceștia au menționat că, există două categorii de apicultori: cei organizați într-o formă juridică (persoană juridică) și apicultori care activează ca persoană fizică.

Conform codului fiscal, surplusul de producție agricolă poate fi vândut la procesator în baza actului de achiziție. 

‹ adv ›

Astfel, producătorii simpli (persoane fizice) vor prezenta următoarele acte:

  • pașaportul prisăcii;
  • certificatul de la Primărie precum că deține prisaca proprie (este solicitat de departamentul vamal de origine);
  • buletinul de identitate a apicultorului;
  • declarația pe propria răspundere referitor la calitatea mierii (apicultorul confirmă că mierea nu a fost supusă intervențiilor chimice).

În baza acestor documente se perfectează actul de achiziție și se eliberează dispoziția de plată.

Persoanele juridice, adițional la actele enumerate mai sus, trebuie să prezinte factura.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›