‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCEHTA din Țaul anunță parteneriate cu trei incubatoare de afaceri

CEHTA din Țaul anunță parteneriate cu trei incubatoare de afaceri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În premieră, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, a anunțat o colaborare cu patru incubatoare de afaceri din patru raioane ale republicii (Sîngerei, Dubăsari, Călărași și Ștefan-Vodă) al cărei scop este să identifice probleme și soluții privind cunoașterea nevoilor pieții muncii, încurajarea pentru instruirea în sistem dual, deschiderea propriilor afaceri, precum și validarea competențelor profesionale în vederea angajării în câmpul muncii.  

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional tehnic în cadrul căruia instruirea teoretică se realizează în instituția de învățământ profesional tehnic, iar cea practică – la unitate/agentul economic.

O dovadă a succesului acestei forme de instruire este rata înaltă de angajare în câmpul muncii a  absolvenților acestor programe – peste 70% dintre absolvenți sunt angajați imediat după finalizarea studiilor.

‹ adv ›

Activitatea s-a desfășurat pe data de 24 septembrie 2023 la Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul. În cadrul unei mese rotunde, directoarea-adjunctă a Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul (CEHTA) Iurcișin Ludmila a prezentat infrastructura instituției de învățământ și oferta educațională de moment. 

CEHTA și-a împărtășit experiența privind învățământul dual și povestea de succes a absolventei de la meseria „Cultivator de legume și fructe”, Bejenari Angela.

Aceasta are o afacere în domeniul creșterii legumelor și pomușoarelor și după absolvirea cursurilor a reușit să-și certifice ECO producția. În acest an, identificând nevoia de formare continuă, antreprenoarea își continuă studiile la specialitatea „Legumicultură și pomicultură”.

‹ adv ›

Mai nou, CEHTA a devenit Centru de validare a competențelor profesionale. Celor prezenți, doamna directoare-adjunctă le-a explicat ce este un proces de validare a competențelor profesionale.

Acesta contribuie la identificarea, documentarea, evaluarea și certificarea unei/unor competențe, care face posibilă obținerea unei calificări parțiale sau complete. Acest lucru poate spori șansele cetățenilor pe piața forței de muncă și le poate oferi noi oportunități profesionale.

„Recent am sărbătorit 10 ani de la fondarea incubatorului Sîngerei. Ne mândrim cu cei peste 120 de rezidenți, care au devenit deja antreprenori cu acte în regulă. Grație acestei instituții, tinerii care vor să-și pună pe roate o afacere pot primi consiliere și ajutor din partea celor mai pricepuți”, a declarat Liudmila Prociuc, directoarea Incubatorului de afaceri Sîngerei.

„Instituția noastră are o experiență de colaborare de un an cu incubatorul de afaceri Sîngere. În cadrul acestui parteneriat valoros au fost identificate oportunități de  instruire pentru tineri cu scopul pregătirii acestora pentru piața muncii sau deschiderea propriei afaceri”, a declarat Ludmila Iurcișin, directoarea adjunctă a Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul.

Activitatea a fost organizată în cadrul programului „Instrument de susținere pentru dezvoltarea Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova” susținut și coordonat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în consorțiu alături de Incubatorul de Afaceri Sîngerei, Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă, Incubatorul de Afaceri Raionul Călărași și Incubatorul de Afaceri Raionul Dubăsari.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›