‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCRDV a primit o donație de echipament pentru monitorizarea calității laptelui, metodă care corespunde...

CRDV a primit o donație de echipament pentru monitorizarea calității laptelui, metodă care corespunde cu cerințele UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) din Chișinău a primit o donație de echipamente din partea proiectului ceh „People in Need”, pentru monitorizarea calității laptelui, și anume, cantitatea reziduurilor de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală.

Donația cu o valoare de peste 9 mii euro este gestionată de specialiștii de la CRDV.

„Cu siguranță, investițiile în sectorul de creștere a bovinelor va spori producerea de lapte autohton, iar donația făcută de Guvernul ceh va permite laboratorului central să efectueze investigații fortificate, astfel încât materia primă să fie testată corespunzător înainte de a ajunge la procesare și ulterior, pe masa consumatorilor”, a declarat Iurie Scripnic, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Astfel, activitatea este parte a implementării Planului Național de Monitorizare a Reziduurilor (inclusiv pentru laptele crud), elaborat de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere și control al unor substanțe și al reziduurilor acestora la animalele vii și la produsele lor, precum și în contextul Foii de parcurs pentru exportul de lapte și produse lactate.

„Ne-am propus să schimbăm paradigma, și anume, să schimbăm comportamentul fermierilor, inclusiv prin instruire și ghidare. În cazul noului echipament, aceștia vor trebui să se asigure că întrebuințează medicamente conforme și în cantități standardizate în cazul îngrijirii animalelor. Prin urmare, echipamentul dat va permite monitorizarea calității laptelui”, a susținut Guillermo Llinas, director de țară „People in Need”, Moldova.

‹ adv ›

În cadrul proiectului MILK, finanțaț de Agenția de Cooperare și Dezvoltare a Republicii Cehe se desfășoară activități menite să sprijine procesul de producție a laptelui, controlul calității, eliminarea lacunelor în furnizarea serviciilor veterinare pentru animale.

„Acum, avem posibilitatea să facem investigații vaste prin 14 metode de depistare. Metodele moderne de verificare vor permite specialiștilor noștri să fie mai performanți și mai eficienți calitativ, dar și în timp”, a menționat Diana Curchi, șefă de laborator, Centrul Republican de Diagnostic  Veterinar.

Astfel, CRDV, prin intermediul Laboratorului de încercări a produselor alimentare (LÎPA), a coordonat cu ANSA grupele de reziduuri de medicamente, planificate pentru realizare în cadrul programului de monitorizare, încât implementarea și acreditarea metodelor să fie în concordanță cu cerințele UE.

Totodată, este și o necesitate prioritară a ANSA în vederea realizării programului de monitorizare a reziduurilor și aranjamentelor prezentate către misiunea Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Consiliului Europei (DG Sante) privind acreditarea și implementarea de noi metode.

‹ adv ›

Dl Iurie Scripnic a subliniat importanța colaborării internaționale și a ajutorului oferit de proiectul ceh în dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova și a exprimat recunoștința profundă a Guvernului de la Chișinău față de această donație generoasă, reiterând angajamentul pentru consolidarea parteneriatelor care aduc beneficii directe pentru țară.

Donația dată nu reprezintă doar un pas important în îmbunătățirea calității produselor lactate din Republica Moldova, ci și un exemplu elocvent al solidarității internaționale și al cooperării constructive pentru un viitor mai sigur și mai prosper.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›