Dorin Jardețchi din satul Varnița, raionul Anenii Noi, cultivă pe o suprafață de circa 90 de hectare legume (ceapă, morcov), dar și cereale și oleaginoase (porumb, floarea-soarelui, rapiță și grâu), pe care le irigă, datorită faptului că este membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI).
Producătorul spune că, cheltuielile pe care le suportă pentru irigare sunt destul de mari, ceea ce face ca și costul de producție a legumelor și cerealelor să fie mult mai mare.
Chiar dacă membrii Asociației sunt cei care stabilesc prețul apei pentru irigare, la fiecare început de primăvară, acesta depinde mult de prețul la energia electrică, la care se mai adaugă taxa ecologică, cheltuielile pentru angajați și fondul de rezervă pentru reparația utilajelor.
Fermierul spune că, irigarea nu este folosită la scară largă, inclusiv din cauza prețului mare pentru apă. Acesta susține că unii agricultori nu respectă tehnologiile deoarece fac economie pe apă.
Prețul care va fi în anul viitor pentru apă depinde, în mare parte, de prețul care va fi la energia electrică, în medie, la un m3 de apă pompat se folosește de la 600 W până la 1 KW.
De aceeași părere este și Veaceslav Lazar din Orhei, care a scris în grupul Agrobiznes Legumicultură că, pentru a fi competitivi pe piață, ar trebui să fie simplificată legislația privind conectarea la sursa de apă și micșorat prețul la apa utilizată pentru irigare, ceea ce va duce la micșorarea prețului de producere.
Solicitat de Agrobiznes, Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA, a explicat că orice politică de susținere este preconizată pentru o anumită perioadă de timp. La fel este și în cazul politicii de susținere a producătorilor agricoli prin compensarea parțială a cheltuielilor la pomparea apei pentru irigare.
Vasile Șarban susține că, o astfel de intervenție e necesară în contextul în care un sistem de irigare necesită întreținere nu doar pe perioada de irigare, dar pe tot parcursul anului.
Amintim aici că, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a aprobat reglementări noi de subvenționare în agricultură, inclusiv în sectorul de irigare, care pun în aplicare prevederile noii Legi nr. 71/2023 cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural.
Menționăm că, în Republica Moldova, s-au creat 35 de AUAI care au luat în gestiune 30 de sisteme centralizate de irigare. Dar din aceste 30 doar 18 funcționează, celelalte fiind într-o stare deplorabilă şi necesită investiții considerabile.
Comentarii