Pentru înființarea unei gospodării țărănești (GȚ), activitatea de bază obligatorie este agricultura și activitățile conexe acesteia. În cazul în care, gospodăria se abate de la activitatea de bază, este obligată să-și transfere activitatea pe o altă companie.
Acestea sunt modificările care au fost efectuate în Legea nr.1353 din 2000 cu privire la Gospodăriile Țărănești.
Într-un interviu oferit Agrobiznes, Ana Nicolaescu, doctor în economie, conferențiar universitar, administratorul companiei NGA, a explicat care sunt principalele modificări efectuate în legislație și a atras atenția asupra particularităților de raportare și impozitele pe care trebuie să le achite fondatorul unei GȚ.
‹ adv ›
Astfel, un element important, pe care trebuie să-l cunoască o persoană care dorește să fondeze o GȚ, se referă la faptul că, fondator poate fi doar o singură persoană, însă membrii gospodării care au dreptul la munca în gospodăria țărănească sunt membrii familiei și rude până la gradul 2 de rudenie (copii, frați, surori), care nu au statut de salariat și nu sunt angajați cu contract individual de muncă.
Ana Nicolăescu a remarcat că, impozitele salariale includ: impozitul pe venit, reținut din salariu, primele de asigurare medicală și contribuțiile de asigurare socială, contribuția de asigurare socială individuală a fondatorului.
Taxa locală, în mare parte, se referă la amenajarea teritoriului și este o taxă care se achită pentru fiecare angajat, inclusiv fondator. Această taxă este stabilită anual, de către APL, și diferă de la localitate la localitate.
‹ adv ›
Pentru anul 2023, taxa începe de la 150 de lei/an per angajat, până la 200 de lei și se achită trimestrial.
Ana Nicolaescu a mai specificat că, indiferent de mărime, statut, plătitor sau nu de TVA, impozitul pe venit este de 7% din profit. Ceea ce înseamnă că, din toate veniturile se scad cheltuielile, iar ceea ce rămâne se impozitează cu 7%.
În cazul impozitelor salariale, în cazul în care GȚ nu are angajați și este doar fondatorul care achita taxa de 14 700 de lei pe an, se prezintă, odată în an, forma CAS 18 (contribuția de asigurări sociale), până la data de 15 ianuarie a anului următor.
‹ adv ›
Doctorul în economie a subliniat că, începând cu anul 2023, în cazul în care fondatorul GȚ mai activează în altă companie, în calitate de angajat, nu are obligațiunea de a calcula contribuția de asigurare socială individuală (14 700 de lei). În această situație, darea de seamă CAS 18, completată pe 0, nu se prezintă.
Important este și faptul că, în cazul în care GȚ generează profit, pentru care plătește impozitul de 7% și îi rămâne un profitul net, acesta poate fi achitat fondatorului GȚ și este un venit care nu este supus impozitării aferente dividendelor de 6%.
Dacă GȚ nu este plătitor de TVA, calculele la taxele locale sunt incluse în UNIF 21. Dacă GȚ este plătitoare de TVA, pentru taxele locale va trebui să îndeplinească o dare de seamă separată TL 13, în care trimestrial va efectua calculele, în dependență de ce taxă locală este obligat să o achite, cea de bază fiind taxa pentru amenajarea teritoriului.
Tot aici, GȚ prin lege nu este obligată să dețină aparat de casă, astfel că atunci când își vinde producția la o piață agricolă, nu este obligat să dispună de aparat de casă.
Mai amintim aici că, în cazul unei GȚ, care nu are statut de plătitor de TVA, aceasta poate să țină evidența contabilă simplificată, deși Ana Nicolaescu recomandă, totuși, să fie realizată evidența deplină.
După mult timp mai aud pe cineva luînd în seamă gospodăria țărănească, celula de baza a satului românesc și implicit a țări.Aceast raport sper ca va suferi modificări și adăugiri pe parcursul anilor viitori. Un lucru doresc sa sesizeze,după 30 de ani de democrație= hoție, cineva isi aminteste de amenajarea teritoriului care actualmente este ,,ca pe vremea lui Știrbei voda” cine va răspunde de această lucrare?
Sa te ia dracu’!
După mult timp mai aud pe cineva luînd în seamă gospodăria țărănească, celula de baza a satului românesc și implicit a țări.Aceast raport sper ca va suferi modificări și adăugiri pe parcursul anilor viitori. Un lucru doresc sa sesizeze,după 30 de ani de democrație= hoție, cineva isi aminteste de amenajarea teritoriului care actualmente este ,,ca pe vremea lui Știrbei voda” cine va răspunde de această lucrare?