sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSA „Cricova” a realizat testarea solului pe 340 de hectare: Suntem orientați spre producerea...

SA „Cricova” a realizat testarea solului pe 340 de hectare: Suntem orientați spre producerea sustenabilă

Recomandate

Testarea solului, în contextul necesității optimizării cheltuielilor, schimbărilor climatice și tendințelor pieței, devine o lucrare importantă și chiar obligatorie pentru fermieri.

Reducerea costurilor datorită aplicării diferențiate a îngrășămintelor, asigurarea unei fertilizări echilibrate conform cerințelor fiecărei parcele și, evident, creșterea randamentelor sunt avantajele principale care fac producătorii să opteze pentru testarea solului.

Și pentru că, este o etapă importantă pentru eficientizarea productivității oricărui sector, nu am putut trece cu vederea experiența SA „Cricova”, unde „Calitatea vinului începe încă de la rădăcină, iar asigurarea solului cu toate cele necesare pentru dezvoltarea armonioasă a butucilor este una dintre regulile de bază”.

După certificarea primelor 22 de hectare de viță-de-vie pentru producerea vinurilor ecologice și trecerea auditului Fair’N Green, un pas firesc către o agricultură prietenoasă cu mediul a fost realizarea testării solului pentru o parte din suprafețele cultivate, optând pentru laboratorul Biolab.

„Condițiile climatice devin tot mai dure, iar pentru reducerea riscurilor asociate acestora, avem soluții cum ar fi irigarea, sistemele antigrindină, sistemele de încălzire a aerului. Apoi, ce ține de agrotehnică, realizăm totul la nivel. Mai puțină atenție, până acum ceva timp, ofeream solului. Experiența de certificare ecologică a viței-de-vie a fost destul de interesantă, o provocare pentru noi, care ne-a făcut să regândim acest aspect.

Excluderea îngrășămintelor chimice din schemele de fertilizare a însemnat o atenție mai sporită față de sănătatea solului. Astfel, începând cu acest an, am stabilit obiectivul să realizăm testarea solului anual, pentru a analiza bilanțul elementelor nutritive și fertiliza corect, oferindu-i solului exact ceea de ce are nevoie. Într-un final, am ales să colaborăm cu Biolab”, relatează Sergiu Sîrbu, director adjunct SA „Cricova”.

Cele 680 de hectare de viță-de-vie din cadrul celor patru ferme agricole ale SA „Cricova” sunt amplasate în zone diferite, două în regiunea vitivinicolă „Valul lui Traian” și două în regiunea vitivinicolă „Codru”, pentru ultimele fiind realizată recent testarea solului.

„Inițial, era un deficit de laboratoare unde putea fi realizată analiza solului. Acum, piața oferă opțiuni bune. Am optat pentru Biolab. Am făcut testarea solului pentru 180 de hectare în regiunea Criuleni și 160 de hectare în regiunea Cricova, iar în perioada următoare vom realiza testarea solului pentru celelalte suprafețe amplasate în sudul țării. Procesul de analiză a durat două săptămâni, specialiștii Biolab ne-au povestit mai multe aspecte importante pe care trebuie să le luăm în calcul, iar costurile au fost bune”.

Datorită experienței pozitive, pentru testarea solului pe următoarele suprafețe vor apela din nou la suportul specialiștilor Biolab.

„Urmează o evaluare anuală a schimbării stării solului și o intervenție bazată pe date reale. Ne orientăm spre îmbunătățirea fertilității prin metode sustenabile. Datorită analizei solului, am obținut raportul privind gradul de asigurare a solului cu elemente nutritive și vom putea realiza fertilizarea diferențiat, în funcție de necesitățile fiecărei parcele”.

Sergiu Sîrbu mai menționează că, pentru toate suprafețele cultivate cu viță-de-vie este realizată fertilizarea organică, iar un alt pas important va fi înlocuirea treptată a produselor de sinteză chimică în protecția plantelor cu cele organice.

„Una dintre recomandările auditului Fair’N Green a fost să oferim o atenție sporită calității solului, iar unul dintre punctele cheie era renunțarea la îngrășămintele de origine chimice. Astfel, ne-a fost recomandată fertilizarea organică, cum ar fi cultivarea îngrășămintelor verzi, utilizarea deșeurilor de la procesarea strugurilor pentru fertilizarea solului și altele.

Aceste recomandări deja sunt implementate, iar datorită testării solului vom ști ce și în ce cantitate exact să administrăm. În plantațiile mai bătrâne se observă unele carențe, astfel trebuie să adaptăm programul de fertilizare. Testarea solului ne oferă și posibilitatea reducerii cheltuielilor, intervenind doar acolo unde este necesar”, a conchis Sergiu Sîrbu.

Dacă doriți să preluați exemplul companiei și să realizați fertilizarea echilibrată, diferențiată, în funcție de necesitățile solului, apelați la serviciile Laboratorului Biolab Test SRL, cu sediul în mun. Chișinău, com. Stăuceni, drum M2, km 10, nr 9 – Clădirea FPC Bioprotect, oferă suport fermierilor în zilele luni-vineri între orele 8.00 – 17.00.

Pentru mai multe detalii despre testarea solului și apei – apelați la 067 777 997 sau 022 600 700.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale