‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 noiembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFamilia Surdu: Investim pentru a dezvolta o afacere cu șofran. Există potențial

Familia Surdu: Investim pentru a dezvolta o afacere cu șofran. Există potențial

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lidia și Ion Surdu sunt o familie tânără din satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești, care, acum doi ani, au decis să înființeze o plantație de șofran, studiind atât beneficiile acestei culturi, cât potențialul ei economic.

„Ideea de a planta șofran a venit de la soțul meu, care m-a întrebat într-o bună zi ce părere am despre această cultură, cu atât mai mult că iubesc florile. Fiind în concediu de maternitate, m-am gândit de ce nu, ar fi bine să am și eu o activitate acasă. Chiar dacă este o muncă asiduă, totuși, e și foarte plăcută”.

Anul curent este al doilea an de când familia Surdu reușește să recolteze flori de șofran. Înainte de a iniția plantația, s-au gândit că sunt mulți producători care cresc deja fructe, legume și acestea, dacă nu sunt comercializate, prelucrate la timp, se alterează, dar în cazul șofranului poate fi păstrat și până la 5-10 ani. 

„Totodată, îngrijirea unei plantații de șofran nu necesită atât de multă implicare, pentru că plantăm bulbii în august – septembrie și ulterior, în luna octombrie – noiembrie deja strângem florile. Astfel că, poți să mai ai și o altă activitate, pe lângă cultivarea șofranului”. 

La moment, familia Surdu nu are încă înregistrată o companie, dar intenționează să legalize afacerea. 

„Până ce, nu putem vorbi despre un business, este o încercare, un început să ne convingem că vom avea unde să comercializăm șofranul. Am început cu 8 ari și ne gândim ca, în timp, să ne extindem, să mărim suprafața. Totodată, ne dorim să înregistrăm propria compania ca să avem o activitate corectă, din toate punctele de vedere. În doi ani de când am făcut încercarea, pot să vă spun că am reușit să recoltăm. Plantele se adaptează foarte bine la noi în țară”. 

‹ adv ›

Chiar dacă plantarea bulbilor și recoltarea are loc manual, Lidia susține că primește o satisfacție aparte atunci când își vede plantația în floare.

„Bulbii au fost cumpărați de la o companie locală, dar ulterior ne vom asigura singuri cu cantitatea necesară pentru a ne extinde”.

Femeia ne-a povestit că sunt persoane interesate de această cultură, în mare parte ei, au reușit să comercializeze șofranul prin intermediul rețelelor de socializare. 

„Este nevoie de o cantitate mare de stigmate ca să poți comercializa peste hotarele țării, unde se oferă și un preț mai bun, comparativ cu ceea ce avem la noi. Inclusiv, sunt persoane interesate și de bulbi, pentru a înființa propria plantație”.

În anul curent, au reușit să recolteze 140 de grame de stigmate. Pentru un gram de stigmate roșii, în Moldova, se oferă 10 euro, pe când în Europa ajunge la peste 30 de euro

„Noi credem că, aceasta ar putea fi o afacere care să asigure un venit, dar totul depinde de prețul care se oferă pentru produs. După recoltare, se adună stigmatele și se pun la uscat, la temperatura de 40 de grade. Noi avem un uscător special, care oferă temperatura necesară. În caz contrar, stigmatele se sfărâmă, dacă temperatura este prea mare, pot forma mucegai, dacă este încă umed. Partea bună este că, în cazul în care nu reușim să vindem șofranul în anul curent, la un preț mai bun, îl putem păstra pentru următorii 5-10 ani”. 

‹ adv ›

Investiția inițială este una mare, doar un kg de bulbi ajunge la prețul de circa 400-450 de lei, a mai adăugat Lidia Surdu.

„La început, am procurat circa 200 de kg de bulbi. Cu toate acestea, chiar dacă avem o suprafață mică și suntem încă la început de cale, merită investiția, pentru că în doi ani putem să reîntoarcem suma investită”. 

Femeia ne-a mai spus că plantația de șofran nu necesită mai multe intervenții, decât controlul buruienilor.

Vedeți aici un articol despre cultivarea și îngrijirea unei plantații de șofran.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›