Lidia și Ion Surdu sunt o familie tânără din satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești, care, acum doi ani, au decis să înființeze o plantație de șofran, studiind atât beneficiile acestei culturi, cât potențialul ei economic.
Anul curent este al doilea an de când familia Surdu reușește să recolteze flori de șofran. Înainte de a iniția plantația, s-au gândit că sunt mulți producători care cresc deja fructe, legume și acestea, dacă nu sunt comercializate, prelucrate la timp, se alterează, dar în cazul șofranului poate fi păstrat și până la 5-10 ani.
La moment, familia Surdu nu are încă înregistrată o companie, dar intenționează să legalize afacerea.
Chiar dacă plantarea bulbilor și recoltarea are loc manual, Lidia susține că primește o satisfacție aparte atunci când își vede plantația în floare.
Femeia ne-a povestit că sunt persoane interesate de această cultură, în mare parte ei, au reușit să comercializeze șofranul prin intermediul rețelelor de socializare.
În anul curent, au reușit să recolteze 140 de grame de stigmate. Pentru un gram de stigmate roșii, în Moldova, se oferă 10 euro, pe când în Europa ajunge la peste 30 de euro.
Investiția inițială este una mare, doar un kg de bulbi ajunge la prețul de circa 400-450 de lei, a mai adăugat Lidia Surdu.
Femeia ne-a mai spus că plantația de șofran nu necesită mai multe intervenții, decât controlul buruienilor.
Vedeți aici un articol despre cultivarea și îngrijirea unei plantații de șofran.
Comentarii