‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePăstrarea verzei iarna. Sfaturi pentru depozite și pivnițe

Păstrarea verzei iarna. Sfaturi pentru depozite și pivnițe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Păstrarea verzei în perioada rece a anului trebuie realizată ținând cont de particularitățile culturii, astfel ne vom putea bucura o perioadă îndelungată de timp de toate beneficiile verzei proaspete.

În primul rând, trebuie să specificăm faptul că, pentru păstrare de lungă durată se aleg soiuri pretabile: se recomandă soiuri târzii de varză cu căpățâni dense și cu 2-3 frunze strâns aderente.

Pentru păstrare nu se admit căpățânile deteriorate, cu simptome de boli, subdezvoltate, imature, crăpate și înghețate.

‹ adv ›

În plus, în perioada de vegetație este necesar să aplicăm în timp util îngrășămintele cu fosfor și potasiu, acestea contribuie la o păstrare mai îndelungată, iar la aplicarea îngrășămintelor cu azot să avem grijă mare – un exces al acestui element reduce durata de păstrare a verzei.

În toamnele ploioase, căpățânile de varză trebuie protejate de ploile abundente, căci vor crăpa și se vor păstra prost. Totodată, atenție la irigare:

Crăparea căpățânilor de varză este produsă de udări insuficiente, fără a se ține seama de rezerva de apă din sol, urmate de udări cu cantități mai mari de apă.

‹ adv ›

La acest subiect, citiți mai multe despre Irigarea la varză și conopidă – norme și sfaturi utile.

Când se recoltează varza pentru păstrare

Varza se recoltează la maturitatea de consum. Recoltarea prematură poate duce la ofilire, iar recoltarea târzie poate duce la crăparea căpățânilor de varză. Prin urmare, este important să stabiliți exact când este timpul să recoltați varza pentru păstrare.

Cel mai bine este să tăiați varza pe vreme uscată și întotdeauna cu un cuțit ascuțit. În același timp, pe căpățâna de varză se lasă cotorul la 2-3 cm lungime și 2 frunze de acoperire (vor proteja căpățâna de varză de deteriorări mecanice).

‹ adv ›

La etapa recoltării este important să se prevină deteriorarea căpățânilor de varză. Varza nu se vindecă, frunzele deteriorate evaporă multă apă, ceea ce duce la pierderea calității.

Așezarea verzei în containere se face direct în câmp și, în aceeași zi, se plasează în depozitul de legume. Varza recoltată trebuie protejată de razele directe ale soarelui, deteriorări mecanice. Pentru transportare se utilizează saci sau lăzi, deoarece permit respirația verzei, lăzile fiind în special recomandate datorită leziunilor minime produse în timpul transportării.

Păstrarea verzei în depozite frigorifice – recomandări generale

Varza poate fi păstrată în diferite locuri special amenajate: pivnițe, subsol, depozite frigorifice.

Imediat după plasarea verzei în camera de păstrare, este necesar să începeți răcirea producției și să o aduceți la temperatura de depozitare. Acest lucru este posibil cu utilizarea temperaturilor scăzute nocturne în timpul ventilării active.

Principala sarcină a ventilării este eliminarea căldurii și prevenirea condensului. Intensitatea ventilării în depozitele de varză este de două ori mai mare comparativ cu cea recomandată pentru cartofi.

Ambalaje de păstrare populare sunt lăzi de tip P sau lăzi paletă, principala cerință față de ambalaj fiind ca acesta să permită o bună circulație a aerului.

Citiți mai multe despre Cum se păstrează cartofii: sfaturi pentru depozite și pivnițe.

Dacă aveți căpățâni care au fost supuse înghețului, acestea pot fi depozitate separat sau în compartimente separate, iar temperatura în stratul de varză trebuie redusă imediat la 0…-1 °C. Varza afectată de îngheț trebuie valorificată în primul rând.

Condițiile optime de depozitare: temperatura generală recomandată de păstrare a verzei este de 0°C, variind de la –1 la 2°C. Păstrarea de durată la temperatura de -1…-1,5°C nu este recomandată, deoarece unele soiuri ar putea fi afectate.

Pentru soiurile tardive se recomandă temperatura de 0°C până la -0,5°C (unele soiuri cedează din calitate la temperaturi de lungă durată de peste -0,6…-0,9°C), pentru varza chinezească este recomandată temperatura de păstrare de 0…+2°C.

Pentru a evita compromiterea frunzelor, se recomandă monitorizarea temperaturii astfel încât acestea să nu înghețe.

Umiditatea optimă de păstrare a verzei este de 90-95%, admițându-se și 85%. Scăderea umidității aerului sub 80% va duce la deshidratarea rapidă a căpățânilor, scăderea masei și înrăutățirea calității acestora.

În cazul păstrării verzei în vrac, pentru accesul aerului, grămezile de varză se așază pe un grătar de lemn, la înălțimea de 15 – 20 cm, pentru o bună circulație a aerului. Înălțimea grămezii este de 1-1,5 m, iar lățimea de 1-1,5 m. Între grămezi se lasă culoare de acces.

V-ar putea fi util și articolul De ce putrezesc căpățânile la varză – 7 reguli de prevenire.

Cum să păstrați varza în pivniță sau subsol

Înainte de păstrarea oricărui produs, încăperea trebuie pregătită corespunzător: se face ordine și se dau pereții cu var pentru a dezinfecta locul de păstrare.

​Cea mai simplă și, prin urmare, foarte populară, este păstrarea verzei în lăzi de lemn. În ele, căpățânile de varză sunt așezate atent, fără a produce leziuni, într-un singur strat.

Tot in pivniță, varza poate fi depozitată pe rafturi de cel puțin 20 cm lățime si aproximativ 30 cm înălțime. Fiecare căpățână de varza se învelește în hârtie sau folie alimentară (în mai multe straturi) si se așază cu tulpina în jos.

Dacă la recoltarea verzei ați lăsat tulpini lungi (minim 8 cm), căpățânile de varză pot fi depozitate într-o cutie cu nisip uscat, în strat de 20 cm. Varza se înfige în nisip cu tulpina in jos.

Important! Nu este recomandată depozitarea verzei alături de alte produse, în special mere, chiar dacă condițiile de păstrare sunt similare. Fructele și unele legume în timpul păstrării elimină etilenă, iar aceasta va afecta calitatea verzei.

În cazul păstrării la frigider, fiecare căpățână de varză se înfășoară strâns în folie alimentară și se pune în compartimentul pentru legume, la temperatura minimă. Legumele sunt verificate în mod regulat, înlocuind folia de îndată ce s-a format condensat.

Dacă aveți balcon suficient de mare, puteți plasa acolo o cutie de lemn și puteți păstra varza în ea, împachetând fiecare căpățână de varză în folie sau hârtie, la fel, cu tulpina în jos.
În timpul iernii, nu uitați să monitorizați în mod regulat cum se păstrează varza și să înlăturați căpățânile afectate.

Vezi și Cum se păstrează sfecla roșie și morcovii iarna. Sfaturi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›