‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleViabilitatea ochilor la vița de vie - rezistența soiurilor la iernare

Viabilitatea ochilor la vița de vie – rezistența soiurilor la iernare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Viţa de vie este o plantă termofilă cu o perioadă de vegetaţie de lungă durată, însă, la temperatura de +8 grade Celsius. Cele mai bogate recolte de struguri sunt obţinute în anii cu vară fierbinte şi iarnă relativ caldă.

Rezistenţa la temperaturile joase sau la iernat este un factor determinant în alegerea soiului de struguri de masă şi în corectitudinea determinării sarcinii de rod.

În contextul situaţiei vulnerabile ale culturilor de câmp (cerealelor de toamnă), viţa de vie în calitate de cultură, la moment, are un start pozitiv atât din punct de vedere al depunerii recoltei, cât şi a păstrării ochilor viabili după iernare.

‹ adv ›

Amintim că, în funcție de gradul de rezistenţă la ger, în contextul condiţiilor climaterice ale Repubilicii Moldova, soiurile de viţă de vie au fost divizate în 5 grupe:

  • rezistente la ger, rezistă – 25…-30 grade C, pierirea ochilor constituie 50%;
  • relativ rezistente la ger, rezistă – 23…-24 grade C;
  • cu rezistenţă mijlocie la ger, rezistă – 21…-22 grade C;
  • cu rezistenţă slabă la ger, rezistă – 19…-20 grade C;
  • nerezistente la ger, rezistă – 17…-18 grade C.

Analiza recentă (27.02.2024) a coardelor la iernare ne dă o speranţă pentru o recoltă stabilă şi calitativă în anul curent.

Majoritatea analizelor prezentate în tabelul de mai jos au arătat că viţa de vie a rezistat bine la temperaturile minime din timpul iernii. Trebuie de menţionat că, soiurile de masă au rezistat diferit, în funcție de doi parametri:

‹ adv ›
  • rezistenţa la ger (minime absolute);
  • rezistenţa la iernare – la toţi factorii iernii.

Dacă temperaturile minime mai jos de – 15 grade C nu au fost înregistrate, atunci au fost oscilaţii ale temperaturilor, ceea ce a făcut ca unele soiuri clasificate în categoria relativ sau medii rezistente, cum ar fi Prezentabil, Superextra, Arcadia să fie afectate de către condiţiile climaterice în proporție de până la 33 % de ochiuri afectate şi pierite.

În categoria soiurilor apirene, prin stabilitate la condiţiile meteo s-au remarcat soiurile Jupiter şi Apiren roz

În acelaş timp, putem afirma că în condiţiile unei ierni fără temperaturi mai joase de -16 grade C, rezistă relativ bine şi soiurile ce nu sunt rezistente, ce necesită, de obicei, o protecţie adăugătoare, cum ar fi Italia, Black Rose şi Superior Seedless.

‹ adv ›

Observaţiile efectuate în gospodăria SRL „Terra-Vitis”, sudul Republicii Moldova, confirmă unele legităţi de bază – rezistenţa la iernare depinde de soi, sistemul de cultivare, condiţii de cultivare şi alţi factori importanţi, precum grosimea coardei şi originea ei.

Din datele obținute, se observă că, coardele ce sunt după dezvoltare mai groase de 12 mm au rezistat mai slab, atestându-se mai mult de 50% ochi pieriți şi afectați la soiurile Arcadia şi Prezentabil, comparativ cu 20-25 % la coardele de grosime medie 7-9 mm.

Aceeaşi legitate se păstrează şi în cazul coardelor provenite din copileţi comparativ cu coardele provenite din lăstari de bază, în favoarea celor provenite din copileţi.

Aşadar, un rol primordial îi revine viticultorului pentru a selecta coardele care au iernat cel mai bine, care, de regulă, sunt cele de grosime medie şi, dacă se poate, provenite din copileţi.

În general, rezistenţa la iernare depinde de soi şi de condiţiile de cultivare, care sunt individuale, iar, în final, este necesară pentru ajustarea sarcinii de rod în fiecare an.

*rezultatele rezistenţei la ger nu sunt date generale, sunt individuale, specifice fiecărei plantaţii viticole; 

Tabelul 1. Rezistenţa soiurilor de masă la condiţiile climaterice din timpul iernii. SRL „Terra-Vitis”, 2024*

Tabelul 2. Unele aspecte ale rezistenţei soiurilor de masă la condiţiile climaterice din timpul iernii. SRL „Terra-Vitis”, 2024:

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›