‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe Ziua Mondială a Albinelor, află 10 lucruri despre apicultura Sloveniei - țara unde...

De Ziua Mondială a Albinelor, află 10 lucruri despre apicultura Sloveniei – țara unde unul din 200 de oameni e apicultor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii ani, albinele mor în ritm alarmant în întreaga lume, însă în Slovenia, tradiția apiculturii continuă să prospere, alimentată de respectul țării pentru natură și de angajamentul față de sustenabilitate și conservare, și să contribuie la sisteme alimentare durabile. 

Astăzi, apicultorii sloveni sunt renumiți în întreaga lume ca fiind cei mai buni experți în domeniul lor, bine organizați și care cresc albinele într-un mod sustenabil și prietenos cu natura.

Cunoștințele și abilitățile lor sunt foarte apreciate și constituie un exemplu pentru apicultorii din alte țări. 

‹ adv ›

Găsiți cele 10 lucruri pe care le-am învățat de la apicultorii sloveni și le putem adapta la noi în țară:

1. Slovenia este primul stat membru al UE care a oferit protecție juridică albinelor. Albina Carnioliana este protejată în temeiul Legii privind creșterea animalelor, iar în acordul de preaderare la UE, Slovenia și-a protejat teritoriul ca regiune de origine a albinei din Carniolana.

2. Slovenia a creat „Drumul albinelor” în Ljublijana, o inițiativă care promovează conștientizarea publicului cu privire la cât de importante sunt albinele pentru securitatea alimentară, biodiversitatea și sustenabilitatea pe termen lung a orașului.

‹ adv ›

3. Micul dejun tradițional cu miere pentru cei mici pentru a sensibiliza și educa copiii cu privire la albine și la importanța lor, prin intermediul clubului de apicultură unde au fost organizate în jumătate din școlile primare.

Micul dejun tradițional sloven este acum un eveniment anual organizat în a treia vineri a fiecărei luni noiembrie. Această inițiativă s-a extins și în alte țări europene: Micul dejun european cu miere.

4. Api-pedagogia este un alt proiect inovator care a fost conceput de o altă femeie din Slovenia cu scopul de a educa copiii, profesorii și părinții, de la grădiniță până la școală, despre cum să coexiste cu natura prin intermediul albinelor.

‹ adv ›

Aceasta presupune explorări, experiențe, jocuri și învățare prin vizite la apiariu, masaj cu miere, jocuri cu ceară de albine și alte produse apicole folosite în școală pentru a spori dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor și dezvoltarea durabila a societății.

marta panco

5. Apiturismul reprezintă o mare oportunitate de a împărtăși bogata apicultură slovenă într-o experiență de călătorie unică.

Întrepătrunderea apiculturii cu turismul este o modalitate prin care țara continuă să susțină conservarea albinelor și să educe oamenii din întreaga lume cu privire la practicile apicole durabile.

Acest lucru contribuie la o mai bună calitate a vieții, educă oamenii și dezvoltă un respect ridicat pentru natură prin respectarea legilor naturii.

6. Asociația apicultorilor sloveni este o organizație profesională non-profit fondată în 1873. Aceasta conține peste 8000 de membri ale societăților apicole pentru a promova interesele lor comune.

Asociația conectează majoritatea celor peste 210 societăți și asociații de apicultură din Slovenia, deși femeile sunt încă în număr foarte limitat.

Asociația editează o revista lunară Slovenski čebelar (Apicultorul sloven), care este publicată de peste 130 de ani și este cea mai veche revistă profesională din Slovenia.

7. Servicii veterinare specializate în boli și dăunători ai albinelor – un serviciu unic oferit de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Alimentației oferă un mare sprijin pentru apicultori și stimulente, politici, oferind în servicii de consiliere, acces gratuit la testarea produselor din miere etc.

apicultura în slovenia

8. În 2002, slovenii au creat „Imnul apicultorului” și au evenimente apicole regulate. 

9. Altă inițiativă „Regina Mierii”, care celebrează (femeia) ambasador al apiculturii slovene, al mierii și al produselor apicole, pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanța produselor apicole locale.

10. Sensibilizarea publicului prin oferirea de plante melifere în spațiile publice și agricole, o astfel de inițiativă fiind adoptată în mai multe municipalități, unde Asociația apicultorilor oferă o plantă meliferă pentru fiecare nou-născut.

apicultura slovenia

Apropo, Slovenia are și un Muzeu al Apiculturii în Radovljica.

Citiți mai multe despre Cum se face apicultura în Slovenia – țara cu cei mai mulți apicultori pe cap de locuitor din lume.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. De România, nimic ?!
    România ocupă locul 2 în UE la producerea mierii de calitate cu o productie de 30.000 t/ an după Spania.
    Are Asociatie natională, revistă, târg national anual
    In România se produce mierea rară de iarbă neagra ca o gelatină
    În România sunt apicultori tradiționali care produc miere bio pe tipuri de plante melifere de o calitate exceptională: miere de păpădie, floare de cireș etc.
    Dar mierea de mană care nu se face din nectar ?
    De ce numai Slovenia?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›